Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:00 16 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua Clătitelor în Franța! Două rețete de clătite pentru iubitorii de desert

ro

02 Feb, 2021 00:00 1461 Marime text
  • 2 februarie reprezintă Ziua Clătitelor în Franța
  • Prezentăm două rețete delicioase de clătite

Pe 2 februarie, în Franța, este sărbătorită Ziua Clătitelor. Astăzi vom prezenta diferențele între clătitele stil crepes și clătitele americane și cum putem să le facem gustoase și subțiri sau suculente și pufoase.

Pentru început, un mic istoric… În Franța există o sărbătoare la care se servesc clătite, în mod tradițional. Se numește „"La Chandeleur" (2 februarie, „Ziua Binecuvântării Fecioarei Maria"). Această zi a devenit cunoscută ca „Ziua clătitelor", deoarece tradiția cere să se ofere clătite. Legenda zice că persoana care reușește în această zi să arunce o clătită în sus și să o prindă în tigaie cu dreapta, în timp ce ține o monedă de aur în stânga, va avea noroc de bogăție și prosperitate tot anul. Și în Anglia există o sărbătoare a clătitelor: „Shrove Tuesday" sau „Pancake Tuesday".


Clătite subțiri cu dulceață de orice avem chef

Ne amintim cu drag de copilărie când ne gândim la clătitele subțiri făcute de mama sâmbătă după-amiază. Mirosea în toată casa, iar mama mereu stătea în căldură. Vara mereu îmi zicea că nu îmi face că e prea cald. Ingredientele pentru clătitele subțiri sunt la îndemâna oricui. Să faci aproximativ 15 clătite gustoase, ai nevoie de 3 ouă, jumătate de litru de lapte, 250 grame făină și un praf de sare. Pentru a ieși bune de tot, mama mai punea și apă minerală. Ca să controlezi cât de subțire este aluatul, verifică consistența compziției. Desigur, totul trebuie bătut cu telul, nu cu mixerul, pentru a ieși clătitele perfecte. Eu mai pun și un vârf de lingură de ulei pentru a nu se lipi dacă am tigaia cu probleme. Înainte nu erau așa bune tigăile, iar cea de clătite era cam lipicioasă. După ce sunt gata, umplem clătita cu gem de căpșuni, caise, fructe de pădure, zmeură, nuci, trandafiri sau de orice poftim, le rulăm sau le facem triunghi. Presărăm zahăr pudră peste, putem pune și puțin sirop de arțar și poftă bună!
 

Clătite americane, pufoase foc!

Ne uitam la filmele americane și priveam personajele cum mănâncă la micul-dejun acele clătite pufoase, peste care puneam sirop de arțar. Total diferite de cele subțiri, nu? Clătitele americane sunt cunoscute ca Flapjack sau Hotcakes. Rețeta diferă puțin de cea banală a copilăriei noastre, dar atât de delicioasă. Avem nevoie de 400 gr făină, jumătate de litru de lapte, 4 ouă, 3 lingurițe de praf de copt, jumătate de linguriță de bicarbonate, 5 linguri de zahăr, 6 linguri de ulei și zahăr vanilat. Amestecăm făina cu praful de copt, bicarbonatul și zahărul. Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le mixăm foarte bine, iar galbenușurile le mixăm 2-3 minute cu un vârf de sare. Apoi amestecăm laptele și uleiul și îl încorporăm gălbenușurilor. Adăugăm mixul de lapte și galbenușuri peste făină, amestecăm bine și adăugăm la sfârșit albușurile, amestecând de jos în sus cu grijă. Punem un cubuleț mic de unt într-o tigaie, ștergem cu un șervețel apoi suprafața să nu rămâne pete maronii pe clătită. Apoi turnăm cu ajutorul unui polonic mic din compoziție în tigaie. Nu o întindem noi și nu o atingem până nu se rumenește pe partea opusă. Ea va lua singură forma corectă. Când observăm că apar bășici pe suprafața clătitei, o întoarcem. Se poate servi cu Nutella (tortul de clătite e preferatul soțului), cu sirop de arțar și zahăr pudră, gem, fructe, etc.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cristina 02 Feb, 2021 19:47 Clătitele americane cu iaurt sunt delicioase ...