Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:16 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Solstiţiul de iarnă. Astăzi este cea mai lungă noapte a anului. Google a creat un Doodle nou

ro

21 Dec, 2020 00:19 2468 Marime text
  • Celebrating Winter 2020. Astăzi, 21 decembrie, are loc solstiţiul de iarnă, când vom avea cea mai lungă noapte a anului.
Google a considerat că, fiind evenimentul anului, este necesar să îl onoreze cu un doodle în care sa fie cuprinse principalelel elemente respectiv: planetele, zăpada, și cuvântul Google.
 
Această dată marchează şi începutul iernii astronomice.
 
Solstiţiul de iarnă este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui.

Potrivit Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu", axa polilor Pământului îşi păstrează, în primă aproximaţie, direcţia fixă în spațiu, ea fiind înclinată cu 66° 33' față de planul orbitei terestre.

Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cereşti numit ecliptică, a cărui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23°27'.

La momentul solstiţiului de iarnă Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţă unghiulară maximă de 23° 27' sud faţă de ecuator, el efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului".

Prin urmare, la această dată durata zilei este cea mai mică din ani, 8 ore şi 50 de minute, iar durata nopţii este cea mai mare, având 16 orei şi 10 minute.

Începând de pe 21 decembrie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea, până pe 21 iunie, când vom avea solstiţiul de vară.

Sursa foto: Google
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii