Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:34 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevi introdusi ilegal la concursul de fizica "Stefan Procopiu"

ro

16 Apr, 2004 00:00 6244 Marime text

Fraude de proportii la competitii scolare nationale

Tanara Georgiana Matei s-a alaturat echipei formate din Ismail Nuran, Ioana Constantin si Radu Constantin la indemnul profesorului de specialitate Marilena Stanculete, in urma cu o luna de zile * Surpriza cea mare a venit acum doua zile, cand Georgiana a sunat-o in jurul orei 20.00 pe Ioana Constantin, careia i-a transmis, din partea profesoarei, mesajul de a nu se mai prezenta a doua zi dimineata la concurs, fara a-i dea prea multe explicatii cu referire la aceasta decizie * Pe de alta parte, oferind posibilitati noi de afirmare profesorilor, concursul s-a bucurat de interes sporit din partea lor, ceea ce i-a asigurat sprijinul din ce in ce mai larg din partea corpului didactic de fizica, dar si a profesorilor din tara

O eleva de clasa a VI-a de la Scoala generala cu clasele I-VIII nr. 25 "Cella Serghi" din Constanta a participat la Concursul national "Stefan Procopiu", desfasurat in cursul acestei saptamani la Liceul Teoretic "Ovidius", fara a fi concurat initial la faza precedenta a competitiei mentionate. Tanara Georgiana Matei s-a alaturat echipei formate din Ismail Nuran, Ioana Constantin si Radu Constantin la indemnul profesorului de specialitate Marilena Stanculete, in urma cu o luna de zile. Cu toate ca adolescenta nu fusese calificata la etapa anterioara a concursului "Stefan Procopiu", ba chiar mai mult decat atat, nici macar nu participase la aceasta faza preliminara, dascalul a insistat ca Georgiana sa mearga mai departe, trecand astfel peste orice ar insemna deontologie profesionala. Potrivit declaratiilor elevei Ioana Constantin, dupa 28 februarie, data sustinerii fazei precedente a concursului, profesorul de fizica Marilena Stanculete a mai chemat alaturi de cei trei elevi calificati pe scoala inca doua fete, Georgiana Matei si Roxana Mustata, spunandu-le copiilor ca "umpluturile" reprezinta o simpla rezerva pentru concurs. Dupa o perioada de timp, Roxana a renuntat la pregatirea suplimentara asigurata de catre cadrul didactic si astfel au ramas in continuare la pregatiri premiantii si aceasta tanara, care este fiica bibliotecarei din Scoala nr. 25. Surpriza cea mare a venit in urma cu doua zile, cand Georgiana a sunat-o in jurul orei 20.00 pe Ioana Constantin, careia i-a transmis, din partea profesoarei, mesajul de a nu se mai prezenta a doua zi dimineata la concurs, fara a-i dea prea multe explicatii cu referire la aceasta decizie.

ISJ va demara o ancheta pentru elucidarea cazului

In momentul in care fata a aflat ca nu va mai participa la acest concurs pentru care se pregatea de atata amar de vreme, a izbucnit in plans, fapt care a atras imediat atentia parintilor ei. Ca urmare, mama fetitei a luat legatura ieri dimineata cu inspectorul scolar general Paloma Petrescu si i-a relatat tot ce s-a petrecut. In urma convorbirii telefonice purtate cu reprezentantul ISJ, mama elevei a fost sfatuita sa ia parte la concurs fara doar si poate, ceea ce s-a si intamplat de altfel. In momentul in care Ioana si-a facut aparitia in fata Liceului "Ovidius", profesoara a ramas "placut" surprinsa, spunand ca totul nu a fost decat o neintelegere si ca dorea s-o sune pe fata in acea dimineata pentru a se prezenta la concurs. Doar ca ceasul indica deja ora 10.30, iar concursul trebuia sa demareze peste cateva minute. Se pare ca profesoara nu numai ca a inclus-o ilegal pe Georgiana in grupul celor trei participanti, dar a crezut si ca nu va observa nimeni ca printre cele cateva sute de elevi mai este unul in plus. Mai mult decat atat, la desfasurarea propriu-zisa a competitiei, aceasta tanara nu a figurat pe nici una din listele participantilor, nu a fost strigata in momentul in care s-a facut prezenta copiilor, dar cu toate acestea a fost prezenta.Toata lumea stie ca acest concurs are ca scop imbunatatirea cadrului general al competitiilor scolare si, respectiv, al evaluarii rezultatelor scolare la disciplina Fizica. Dominat de olimpiadele de fizica, acest cadru devenise dupa anul 1990 din ce in ce mai restrans la o categorie specializata si redusa ca numar de elevi si profesori din invatamantul preuniversitar. Concursul "Stefan Procopiu" a urmarit de-a lungul anilor sa asigure probe diferentiate pe profiluri de invatamant. Adresandu-se de la inceput unui numar mai mare de elevi si intr-un mod mai adecvat pregatirii lor specifice in scoala, cu alte cuvinte, oferind cresterea sanselor de reusita ale elevilor in competitiile scolare, rezultatul a fost cresterea interesului lor pentru concurs si pentru studiul fizicii in scoala. Pe de alta parte, oferind posibilitati noi de afirmare profesorilor, concursul s-a bucurat de interes sporit din partea lor, ceea ce i-a asigurat sprijinul din ce in ce mai larg din partea corpului didactic de fizica, dar si a profesorilor din tara. Poate ca din dorinta de a se face cunoscuta in randul colegilor de breasla, sau avand la baza alte considerente pe care noi nu le putem intelege, profesorul Marilena Stanculete era cat pe ce sa spulbere orice speranta Ioanei. In plus, micuta Ioana ne-a declarat ca dascalul le-ar fi spus ca, indiferent de cei calificati, o va trece pe diploma si pe preferata ei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii