Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:17 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Echipa românească de intervenție în caz de dezastre, la FORMATEX23 în Austria (FOTO)

ro

17 Sep, 2023 10:03 854 Marime text

Pregătirea continuă!

În perioada 13-16.09.2023, la Linz, Austria, s-a desfășurat un exercițiu de tip Full Scale Exercise (FSX) în cadrul proiectului FORMATEX23 (Full Operational Response to Major Accidents Triggered by Natural Hazards 2023), finanțat de către Comisia Europeana și coordonat de un consorțiu internațional din care fac parte opt țări (Austria, Germania, Franța, Olanda, Estonia, Letonia, Lituania, România).

În cadrul exercițiului, România a fost reprezentată de Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Evenimentul a avut loc în zona industrială a orașului Linz din Austria Superioară și a oferit o ocazie foarte bună echipelor de intervenție internațională să testeze și să îmbunătățească cooperarea și interoperabilitatea cu echipele locale și regionale într-un scenariu CBRN.

Astfel, conform scenariului, în data de 13.09.2023 a fost formulată solicitarea de asistență internațională din partea Austriei, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă și sosirea în țară a echipei EUCPT, transmite Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

În data de 14.09.2023, au intrat în Austria și echipele internaționale de răspuns care și-au stabilit baza de operațiuni și cărora li s-au repartizat zone de intervenție.

Exercițiul a continuat pe parcursul zilei de 15.09.2023 prin diverse misiuni, conform scenariului, iar în data de 16.09.2023 a urmat faza de demobilizare, predare-primire și revenirea în țară, a mai punctat sursa citată. 

Exercițiul la care participă echipe din România, Franța, Germania, Olanda, tarile baltice si Austria, a fost un bun prilej de a identifica bunele practici și de a testa procedurile existente la nivelul tuturor modulelor participante, dar și a țării gazda (procedurile HNS – Host Nation Support).

România a participat la acest exercițiu cu modulul RO CBRN DET alcătuit din 33 de ofițeri și subofițeri din cadrul a 7 inspectorate județene pentru situații de urgență și IGSU, precum și cu personal din cadrul DSU, cu rol de coordonare și evaluare.

foto: Facebook/ DSU 


Citește și:

Exercițiul FORMATEX23. România participă cu Modulul de Detecție și Prelevare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară (RO CBRNDET)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii