Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După șase săptămâni de misiune în Mediterana, fregata „Regele Ferdinand” revine în Portul Constanța

ro

15 Jun, 2023 11:53 1024 Marime text
Sursa foo: Forțele Navale RomâneFregata „Regele Ferdinand”, cu un elicopter IAR 330 Puma Naval și o grupă de operatori pentru forțe speciale ambarcate, se întoarce vineri, 16 iunie, în portul militar Constanța, după participarea la Operația EUNAVFOR MED IRINI, în Marea Mediterană.
           
Potrivit unui comunicat al Forțelor Navale Române, misiunea marinarilor militari români a constat în asigurarea respectării embargoului ONU (Organizația Națiunilor Unite) asupra armelor impus Libiei și în combaterea traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane, prin monitorizarea traficului maritim și executarea de interogări la peste 160 de nave comerciale și desfășurarea vizitelor de prezentare a operației la nouă dintre acestea.
           

„Participarea Armatei României, cu capabilități ale Forțelor Navale Române și ale Forțelor pentru Operații Speciale, la Operația IRINI s-a executat pentru a îmbunătăți situația de securitate din Marea Mediterană și pentru a sprijini efortul comun de încetare a conflictului din Libia, în scopul îndeplinirii angajamentelor asumate de țara noastră față de Uniunea Europeană.
           
Fregata „Regele Ferdinand” a desfășurat și activități în comun cu navele partenere din gruparea navală a Operației IRINI, nava comandant a grupării navale, fregata „Libeccio” din Italia, nava de sprijin logistic „Bonn” din Germania și fregata „Nikiforos Fokas” din Grecia. Activitățile de reaprovizionare cu combustibil pe mare și exercițiile specifice au contribuit la dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre cele patru nave militare partenere și au reprezentat un prilej bun de confirmare a profesionalismului marinarilor militari români.

Pe durata celor peste 40 de zile de dislocare în Marea Neagră și Marea Mediterană, fregata „Regele Ferdinand” a parcurs aproximativ 6.000 de mile marine (peste 11.000 km) și a efectuat escale de pregătire a echipajului și de refacere a capacității de luptă a navei militare în porturile Souda din Grecia și Catania din Italia.
Nava militară românească este comandată de comandorul George-Victor Durea, iar echipajul acesteia este format din 239 de militari“ - au mai precizat reprezentanții Forțelor Navale Române.

Citește și: 

Fregata „Regele Ferdinand” participă la misiuni de monitorizare a traficului naval în Marea Mediterană (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii