Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După ce a cumpărat Agricost Brăila, compania Al Dahra din Abu Dhabi vine la malul mării. Punct de operare în Portul Constanța

ro

26 Sep, 2018 00:00 4189 Marime text
Al Dahra din Abu Dhabi, o multinațională din sectorul agroalimentar care a cumpărat Agricost Brăila, cea mai mare fermă de cereale din Europa, vrea să producă un milion de tone de cereale și furaje în România până în 2022.
 
„Noi, acum, prin Agricost, realizăm o producție totală de 400.000 de tone de cereale, din care 40.000 de tone de lucernă“, a spus Lucian Buzdugan, administratorul Agricost. Astfel, pentru atingerea acestui obiectiv, arabii ar avea nevoie de încă o fermă de dimensiunea Agricost.
 
Ferma Agricost are în concesiune de la Agenția Domeniile Statului 56.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei până în 2032, pentru care plătește o arendă de circa 300 de lei pe hectar, de 2 ori mai mică decât prețul pieței. Doar din subvențiile agricole, Agricost a încasat 9,4 mil. euro în 2017. Arabii de la Al Dahra susțin că vor investi încă 500 de mil. dolari în România în următorii cinci ani.
 
Lista de investiții include achiziția de teren, modernizarea parcului de utilaje agricole, dezvoltarea unui punct de colectare a cerealelor, achiziția unui punct de operare în Portul Constanța, înființarea unei companii de vânzare îngrășăminte din import, înființarea unor ferme de creștere a animalelor și altele.
 
Reamintim că, în luna iulie 2018, Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania Al Dahra Agriculture LLC din Emiratele Arabe Unite a preluat compania Agricost din Brăila, cea mai mare fermă de cereale din România după suprafața cultivată. „Autoritatea de concurență a evaluat această tranzacție din punctul de vedere al legislației în domeniu și a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia. Ca urmare, Consiliul Concurenței a emis o decizie de autorizare cu respectarea termenului prevăzut de lege. În același timp însă, au fost notificate și alte autorități cu atribuții în domeniu, care vor lua decizii din perspectiva legislației specifice în competența acestora”, au spus reprezentanții Consiliului Concurenței.
 
Al Dahra Agriculture LLC din Emiratele Arabe Unite își desfășoară activitatea în domeniul producției și comercializării cu amănuntul a florilor și a plantelor naturale, a materialului săditor pentru plante și pomi, a îngrășămintelor naturale și a materialelor pentru reabilitarea terenurilor agricole.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii