Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drapelul de Luptă al Batalionului 341 Infanterie „Constanța”, decorat de președintele României

ro

21 Jul, 2021 16:14 3082 Marime text
  • În anul 2006, Batalionul 341 Infanterie ,,Constanța" din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată ,,Mărășești" executa prima misiune a batalionului în teatrul de operații din Afganistan

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat o serie de decrete de decorare a unor drapele de luptă. Printre acestea se numără și Drapelul de Luptă al Batalionului 341 Infanterie „Constanța”, dar și cel al Regimentului 307 Infanterie Marină „Heracleea” Babadag. 

Astfel, în semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor meritorii obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice în Teatrul de Operații din Afganistan, pentru contribuția adusă la promovarea imaginii Armatei României, Președintele României a conferit:
  • Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Batalionului 341 Infanterie „Constanța”;
  • Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari,Drapelului de Luptă al Regimentului 307 Infanterie Marină „Heracleea”;

Peste 32.000 de militari din Armata României au participat la misiunea în teatrul de operații din Afganistan pe parcursul celor 19 ani.

În anul 2006, Batalionul 341 Infanterie ,,Constanța" din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată ,,Mărășești" executa prima misiune a batalionului în teatrul de operații din Afganistan. Prima misiune a însemnat pentru Batalionul 341 Infanterie și pierderea camaradului Sublocotenent (pm) Ionel Gheorghiță Drăgușanu.

În anul 2016, Batalionul 341 Infanterie a executat a doua misiune a batalionului în teatrul de operatii din Afghanistan, iar la final au raportat ,,MISIUNE ÎNDEPLINITĂ” în efectiv complet.

De-a lungul anilor, batalioanele din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată ,,Mărășești" au participat la misiuni în teatrul de operații din Afganistan cu structuri de nivel companie și echipe de consiliere.

Reamintim că, în misiunea din Afganistan și-au pierdut viața 27 de militari, iar peste 200 au fost răniți.

Primul militar căzut la datorie în Afganistan, la data de 11 noiembrie 2003, a fost sublocotenentul (post-mortem) Iosif Silviu Fogorași. Astfel, 11 noiembrie a devenit reper pentru instituirea, în România, a Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, marcată pentru prima oară în anul 2014. Ultimul militar care și-a pierdut viața în Afganistan, pe 5 septembrie 2019, a fost sublocotenentul (pm) Ciprian-Ştefan Polschi.

Printre militarii căzuți la datorie în timpul misiunii din Afganistan se numără și sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, încadrat în Batalionul 341 Infanterie din Topraisar, județul Constanța, care a decedat în data de 20 iunie 2006. Militarul de la  Batalionul 341 Infanterie din Topraisar, județul Constanța și-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan. Transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

Sursa foto: Facebook/Brigada 9 Mecanizată Mărășești
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii