Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:04 30 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Ofițer de poliție, condamnat la închisoare pentru luare de mită

ro

07 Feb, 2020 10:07 938 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului

Cîrje Constantin, ofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției Sectorului 3 - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, la momentul comiterii faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 13-24 octombrie 2016, inculpatul, în calitatea anterior menționată,  a pretins de la administratorul unei societăți comerciale, coinculpat în cauză,  foloase care nu i se cuveneau, respectiv două centrale termice, boiler și accesorii, iar ulterior, în data de 01 noiembrie 2016, a primit prin intermediar, aceste bunuri în valoare totală de 34.895 lei. Inculpatul Cîrje Constantin, pe parcursul urmăririi penale, a consemnat suma de 34.895 lei în vederea confiscării speciale prin echivalent. Pretinderea și primirea s-au făcut de către ofițerul de poliție în legătură cu atribuțiile sale serviciu, astfel încât acesta să dispună o soluție favorabilă omului de afaceri într-un dosar de evaziune fiscală.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

Trei ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de trei ani.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Cîrje Constantin, împreună cu acordul  de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul București.
 
În aceeași cauză, la data de 16 decembrie 2019, procurorii au dispus sesizarea aceleiași instanțe, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului administrator al societății comerciale, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de dare de mită.

În continuare, în aceeași cauză, se desfășoară acte de urmărire penală față de inculpatul PETRE GHEORGHE, primar al localității 1 Decembrie, județul Ilfov, cercetat sub control judiciar pentru infracțiunea de luare de mită.

DNA face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii