Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:57 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din categoria „Lipsă de transparenţă” CJC e străin de Legea privind accesul la informaţiile de interes public (document)

ro

20 Feb, 2014 00:00 1107 Marime text
Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public face referire la unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţi publice. Cotidianul ZIUA de Constanţa a făcut şi face în continuare numeroase solicitări pentru informarea corectă şi completă a cititorilor. Cu toate acestea, există autorităţi şi instituţii publice care nu răspund cererilor, obstrucţionând în acest mod liberul acces la informaţiile de interes public, ceea ce, fireşte, ne duce cu gândul la faptul că, poate, au ceva de ascuns.

În această ordine de idei, vom prezenta solicitările adresate de cotidianul ZIUA de Constanţa mai multor instituţii constănţene, în baza Legii 544/2001, solicitări la care însă nu am primit răspuns în termenul de 30 de zile prevăzut de lege.
Pe 13 decembrie 2013 am adresat Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) o adresă pentru punerea la dispoziţie a mai multor informaţii de interes public. Astfel, având în vedere că în ediţia din 13 decembrie a cotidianului „Telegraf” a apărut articolul „Mai aproape de proiecte: Nou director medical la Spitalul de Urgenţă”, am întrebat CJC-ul dacă „în calitate de consilier pe probleme de sănătate al preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, a fost remunerat medicul Mihnea Avram din bani publici”.

Cea de-a doua întrebare a fost: „Dacă da, ce salariu a primit medicul bucureştean în calitate de consilier al preşedintelui CJC?”. În continuare, am fost interesaţi să aflăm „cum a fost numit medicul Mihnea Avram în funcţia de director medical al Spitalului Clinic Judeţean”. „A fost organizat concurs în acest sens?” este cea de-a patra întrebare adresată Consiliului Judeţean Constanţa.
Menţionăm că CJ Constanţa se numără printre autorităţile şi instituţiile publice obligate să furnizeze, la cerere, informaţiile de interes public.
ZIUA de Constanţa pune la dispoziţia cititorilor solicitările în baza Legii 544 pe care le-a formulat în 2013 şi la care nu a primit răspuns, în cadrul unei categorii speciale, intitulate „Lipsă de transparenţă”, categorie ce poate fi accesată pe site-ul ziarului.
Nu în ultimul rând, trebuie precizat că actuala adresă este a cincea la care, doar în cursul anului 2013, CJC-ul condus de Nicuşor Constantinescu nu a catadicsit să răspundă.

Ti-a placut articolul?

Comentarii