Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:14 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbaterea „Ansamblul Rupestru de la Murfatlar - Basarabi - Provocările restaurării şi conservării unui sit fragil” are loc astăzi la Palatul Parlamentului

ro

15 Jun, 2022 11:11 1231 Marime text
Ansamblul Rupestru de la Murfatlar - Basarabi. Sursă foto: Facebook/Remus Negoi
  • Specialiștii vor dezbate dacă obiectivul se mai încadrează în criteriile de înscriere în Lista Patrimoniului Mondială.

Astăzi, 15 iunie 2022, la Palatul Parlamentului,  se va susține dezbaterea organizată de Comisia parlamentară UNESCO cu tema „Ansamblul Rupestru de la Murfatlar - Basarabi - Provocările restaurării şi conservării unui sit fragil”. Întâlnirea se înscrie în seria organizată de Comisa UNESCO sub motto-ul Patrimoniul imaterial, material şi natural, salvgardare şi legiferare”Amintim că obiectivul se află în județul Constanța, la numai 15 km de litoralul Mării Negre, în Murfatlar.

Edificiul are o istorie de peste un mileniu, povestea sa începând în jurul anul 1000 când în acest loc, un grup de călugări și-a construit chilii și bisericuțe unde au oficiat slujbe și au dus o viață monahală. Lăcașul este cea mai mare mănăstire rupestră din epoca medievală timpurie din Dobrogea și Balcani, atestată documentar.

În cadrul dezbaterii de astăzi vor fi abordate subiecte precum: starea în care se află în prezent ansamblul rupestru, provocările restaurării şi conservării acestui sit fragil, dacă obiectivul se mai încadrează în criteriile de înscriere în Lista Patrimoniului Mondială.

Alături de membrii comisiei UNESCO, reprezentanţii Ministerului Culturii, autorităţile locale, istorici, arhitecţi, arheologi vor fi și parlamentari din judeţul Constanța,
 
Citește și:

Remus Negoi (USR PLUS) - „Îmi doresc ca Bisericuțele de Cretă de la Murfatlar să intre de pe lista indicativă UNESCO, în Patrimoniul Mondial"

#Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generația MillennialsAnsamblul Rupestru de la Murfatlar, izvor de istorie și spiritualitate și un monument unic în România (galerie foto+video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii