Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:02 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descoperă autenticitatea Plăcintă dobrogeană – rețetă românească de tradiție recunoscută la nivel european

ro

08 May, 2024 14:07 540 Marime text

Pe pagina de socializare a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a apărut o postare recentă referitoare la plăcinta dobrogeană – rețetă românească de tradiție recunoscută la nivel european. 

La nivelul UE există un sistem de indicații geografice care permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor. România are 13 astfel de produse recunoscute la nivel european, protecția indicațiilor geografice are impact economic și cultural pentru comunitățile locale, deoarece susțin dezvoltarea economică a acelor comunități și creează oportunități de muncă.

Produs de patiserie din regiunea Dobrogea din sud-estul României, Plăcinta dobrogeană este al unsprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european. Reputația produsului se datorează modului de preparare și dovezilor istorice privind vechimea și notorietatea sa.

Plăcinta dobrogenă se prepară cu foi de aluat întinse și umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu caș și cu ouă. Foile de aluat umplute se rulează, se încrețesc și se aranjează în formă de spirală în tăvi rotunde. Produsul final are un gust sărat datorat amestecului de brânză telemea, caș, ouă și iaurt. În secțiune, se observă straturile alternative de umplutură de brânză de culoare alb-gălbuie și foile de aluat.

Plăcinta dobrogeană se comercializează în trei moduri: coaptă, întreagă sau tăiată în bucăți și cântărită în momentul vânzării; precoaptă congelată; crudă congelată.

Aria geografică în care se poate obține produsul înregistrat „Plăcintă dobrogeană - IGP” cu respectarea legislației specifice pe sisteme de calitate europene este constituită din două zone administrative: județele Tulcea și Constanța.



Citește și:

Gustări dulci din resturile de la masa de Paște. Rețete delicioase și ușor de preparat
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii