Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:46 24 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Depozite de deșeuri, uitate de cei care le-au înființat. Curtea de Justiție UE arată cu degetul spre România

ro

20 Oct, 2018 00:00 407 Marime text
Situație alarmantă! România este arătată din nou cu degetul pentru că, după mai bine de 3 ani, nu a reușit să închidă toate depozitele de deșeuri neconforme care trebuiau desființate - fapt impus de Uniunea Europeană. Astfel, Ministerul Mediului a luat act, în data de 18 octombrie, de conținutul Hotărârii Curții de Justiție a UE în cauza C-301/2017.
 
La solicitarea Comisiei Europene, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a constatat faptul că România nu s-a conformat obligației de a închide 68 de depozite de deșeuri neconforme, potrivit căreia un depozit de deșeuri nu se poate considera închis decât după ce autoritățile competente au efectuat o inspecție finală, au evaluat toate rapoartele înaintate de operator și au comunicat operatorului acceptarea închiderii.
 
Opinia publică din România este la curent cu eforturile consistente și constante făcute de autorități pentru rezolvarea acestei situații. Astfel, începând cu anul 2015, din cele 109 depozite de deșeuri neconforme, la acea dată (unde era sistată totuși activitatea de depozitare, dar, din cauza faptului că nu erau închise conform legislației europene, puteau reprezenta o amenințare pentru mediu), s-a reușit să se închidă 41 de depozite, astfel încât, în momentul sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene de către Comisia Europeană, mai existau încă 68 de depozite pentru care măsurile de remediere și închidere nu erau finalizate.
 
Este vorba despre 40 de amplasamente depozite industriale: 25 de depozite deșeuri industriale periculoase și 15 depozite deșeuri industriale nepericuloase, cât și 28 de amplasamente depozite municipale neconforme.
 
În urma demersurilor de urgentare a închiderii acestor depozite întreprinse de Ministerul Mediului în perioada 2017-2018, în prezent, au mai rămas neînchise doar 13 depozite de deșeuri municipale neconforme și 38 de depozite de deșeuri industriale periculoase și nepericuloase.
 
Multe dintre acestea aparțin unor firme aflate în insolvență sau faliment, ale căror obligații de mediu sunt extrem de greu de recuperat de la practicienii în insolvență, către care s-au transferat. Deși în hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene nu sunt prevăzute sancțiuni pecuniare, Ministerul Mediului va acționa în continuare pentru conformare în cel mai scurt timp posibil și respectarea tuturor obligațiilor ce revin potrivit directivelor care reglementează domeniul gestionării deșeurilor, în calitate de stat membru al UE, cât și a țintelor propuse prin programul de guvernare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii