Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Delegaţie din Republica Macedoniei de Nord şi UNHCR, în vizită la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră

ro

18 May, 2023 14:22 1061 Marime text
Sursa foto: Poliția de FrontierăLa sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, inspector general, chestor de poliţie Ivaşcu Victor Ştefan, a primit vizita oficială a unei delegații din Republica Macedoniei de Nord şi reprezentanţi ai Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați - Reprezentanța în Macedonia de Nord. 

În cadrul întâlnirii s-au avut în vedere aspecte de interes comun în domeniul specific de activitate, cu accent pe gestionarea fluxurilor migratorii, precum şi continuarea dialogului pe fondul noilor provocări instituționale.

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, delegația oficialilor macedoneni condusă de domnul Saso Smileski, director al Departamentul Afaceri de Frontieră și Migrație, a fost alcătuită din specialiști din cadrul principalelor structuri cu atribuții la frontieră: Criminalitate Transfrontalieră și Migrație, Controlul și Supravegherea Frontierei, Unitatea Mobilă pentru Măsuri Compensatorii, dar şi din cadrul Centrelor Regionale Sud, Nord și Vest pentru Afaceri de Frontieră.

„Agenda activității a vizat aspecte de interes comun în domeniul specific de activitate, cu accent pe gestionarea fluxurilor migratorii, modalitățile practice de lucru și procedurile aplicabile în cazul depistării migranților și de înregistrare a cererilor de azil de către structurile Poliției de Frontieră, precum și situația operativă înregistrată la frontieră.

Totodată, în cadrul discuțiilor cu oficialii din Macedonia de Nord, s-au atins subiecte de actualitate în domeniul frontierei de stat și disponibilitatea de cooperare a autorităților de frontieră române cu autoritățile de aplicare a legii macedonene în domeniul de competență.

În acest context, în baza Memorandumului de înțelegere între Ministerul Afacerilor Interne al României și Ministerul de Interne al Republicii Macedonia de Nord privind sprijinul și cooperarea în domeniul instruirii în comun, semnat la București în data de 15 septembrie 2022, şeful delegaţiei aflate în vizită a avansat propunerea ca polițiștii de frontieră macedoneni să beneficieze de instruire din partea specialiștilor Poliției de Frontieră Române, propunere primită cu deschidere și disponibilitate“ - au precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.


Totodată, s-a reiterat angajamentul Poliției de Frontieră Române de a trimite specialiști în supraveghere la frontiera terestră dintre Republica Macedonia de Nord și Grecia, Serbia și Albania pe teritoriul Republicii Macedonia de Nord, în cadrul Operațiunii Comune Macedonia de Nord 2023, desfășurată sub egida Frontex, în vederea controlării fluxurilor de migrați și combaterii criminalității transfrontaliere, dar și de consolidare a cooperării europene.

„De asemenea, au fost abordate teme de discuții referitoare la schimbul de informații, experiențe și exemple de bune practici în domeniul prevenirii și combaterii migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere, precum și cooperarea în vederea întocmirii și/sau actualizării indicatorilor și profilelor de risc, cooperarea în vederea identificării unor potențiale rețele de facilitatori implicați în traficul de persoane pe teritoriul celor două state etc.

Întâlnirea a inclus o prezentare a capabilităților Centrului Operațional de Coordonare al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, precum și o vizită în spațiul ce găzduiește exponate ale Muzeului Poliției de Frontieră Române.

Vizita delegației la sediul central al Poliției de Frontieră, organizată sub egida Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați - Reprezentanța în Macedonia de Nord, face parte dintr-o serie de vizite de lucru în cadrul structurilor instituției, care s-au desfășurat în perioada 15-18 mai a.c. și a cuprins deplasări și la sediile Inspectoratelor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Timișoara, Oradea, precum și la Centrul de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București Otopeni.

La final, delegația din Republica Macedoniei de Nord a apreciat modul de asigurare a securității frontierei, precum și modul de acțiune în scopul gestionării fenomenului infracțional transfrontalier, exprimându-și deschiderea la cooperare“ - au mai precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii