Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce sa ne ferim, in „luna cadourilor"

ro

15 Dec, 2009 02:25 1230 Marime text
Inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa (CPC) vin cu o serie de sfaturi pentru „Sărbători de iarnă sigure", referitoare la ghirlande, jucării şi bilete de avion, toate la mare căutare în această perioadă.

În luna decembrie, în „meniul" unei familii intră împodobitul bradului, cumpărarea cadourilor pentru cei mici sau o scurtă vacanţă departe de casă.

Toate însă se pot transforma într-o experienţă urâtă dacă nu sunt luate câteva măsuri de precauţie. De aceea, directorul coordonator al CPC Constanţa, Dionisie Culeţu, atrage atenţia că ghirlandele luminoase de Crăciun constituie un „risc de siguranţă major" în locuinţe, aşa după cum avertizează şi un raport al UE, 30% dintre ghirlandele luminoase de Crăciun prezintă un risc evident şi direct de incendiu şi de electrocutare, conform unui nou raport, publicat de Comisia Europeană.

În general, aceste probleme grave de neconformitate provin din nerespectarea prevederilor tehnice de siguranţă în cursul fabricării prizelor de curent, clemelor de fixare a cablurilor, cablajelor, izolaţiei sau protecţiei împotriva electrocutării.

Jucăriile reprezintă un alt capitol cu prioritate pentru adulţi în această perioadă. Tocmai de aceea, comisarii de la Protecţia Consumatorilor Constanţa recomandă cumpărătorilor să ţină cont, înainte de toate, de vârsta copilului. Cele care nu sunt destinate unui copil de o anumită categorie de vârstă poate prezenta riscuri pentru siguranţa sa.

„Asiguraţi-vă că aţi citit toate etichetele de pe jucării. Fiţi conştienţi de vârstă şi recomandări de siguranţă. Nu cumpăraţi jucării care nu au marcajul CE pe jucărie sau pe ambalaj. El este un angajament din partea producătorului că produsul respectă cerinţele aplicabile în materie de securitate impuse la nivel de UE, ele fiind cele mai stricte din lume.", ne sfătuiesc reprezentanţii CPC.

În luna decembrie, mulţi constănţeni aleg destinaţii în afara hotarelor ţării pentru a petrece sărbătorile de iarna. Reprezentanţii CPC recomandă, şi în acest caz, mare atenţie la achiziţionarea biletelor de avion.

Comisia Europeană deja a publicat a douăsprezecea versiune actualizată a listei comunitare a companiilor aeriene cărora le este interzis accesul în spaţiul aerian european. De aceea este bine ca înainte de a cumpăra un bilet de avion şi de a pleca la drum să se consulte această listă, pe site-ul Comisiei, mai ales dacă se alege o destinaţie ceva mai „exotică".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii