Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:45 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum va arăta noul CET din Constanța? (VIDEO)

ro

06 Mar, 2024 14:45 1647 Marime text

Contractul pentru proiectarea și execuția noului CET din Constanța a fost semnat, a anunțat primăria.

La eveniment a participat și Monica Neacșu, director general la Termocentrale Constanța SRL. Aceasta a oferit detalii importante despre cum va arăta noul CET.  

Este vorba despre o suprafață de 35.000 de metri pătrați, pe care vor fi amplasate, așa cum s-a stabilit de la etapa de studiu de fezabilitate. S-a stabilit partea de amplasare, trei hectare și jumătate.

Vor fi toate capacitățile noi. Din capacitățile vechi, din instalațiile vechi va fi utilizată în continuare stația electrică, prin care se face legătura cu sistemul energic național și stația de hidratare a apei, unde se asigură apa de adaos pentru rețeaua de termoficare și apă de mineralizată pentru consumul echipamentelor.  

Este evidentă starea de degradare. Când au fost făcute în ultima oră investiții majore?

Au fost făcute prin 2006- 2008, când au fost montate la cazanele energetice, arzătoare , în funcție de cum era legislația la numitul respectiv și din 2015 nu le-am mai putut utiliza pentru că s-a schimbat legislația Europeană, s-au redus nivelul emisiilor și nu le-am mai n-am mai putut folosi.

 Monica Neacșu, director director general la termometru centrale Constanța SRL a precizat că sunt hidrogen ready. 

Toate echipamentele noi  sunt prevăzute cu hidrogen ready deci ele pot utiliza și hidrogen. În cadrul proiectului este prevăzută o cotă de maxim 20% hidrogen în amestec cu gazele naturale, a punctat Monica Neacșu, director director general la termometru centrale Constanța SRL.


Noua centrală termoelectrică vine în completarea proiectului de reabilitare și modernizare a rețelei de transport și distribuție a agentului termic

Proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța“ este primul proiect din țară care a fost depus la Ministerul Economiei pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
 
Contractul de finanțare pentru această investiție extrem de importantă pentru municipiul Constanța a fost semnat în decembrie 2022, iar în luna iunie 2023 a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care bunurile mobile și imobile ale Centralei Electrice de Termoficare „CET Palas” au fost trecute din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Energiei, în domeniul public al municipiului Constanța.  
 
Achiziția pentru proiectarea și execuția noului CET nu a fost lipsită de peripeții. În urma unei contestații depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) prin care a fost contestată achiziția, procedura a fost întârziată cu aproximativ o lună. CNSC a respins contestația, iar după analizarea amănunțită a ofertelor, SC Elsaco Electronic SRL a fost desemnat câștigătorul licitației. Astfel că vineri, 1 martie 2024, a fost semnat contractul de lucrări.
 
Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz va fi de 97 MW.
 
Investiția va avea multiple implicații pozitive în viața orașului:

- economice, prin reducerea semnificativă a consumului de combustibili, a costurilor și cheltuielilor de operare;
- sociale, prin sporirea confortului termic și creșterea accesibilității populației la sistemul centralizat de încălzire;
- de mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), reducerea consumului de energie primară și, automat, reducerea poluării.

Valoarea contractului de proiectare și execuție lucrări este de 581.311.113 lei fără TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2025.


 

Citește și:

Va fi sau nu demolat faimosul turn de la CET Constanța? (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii