Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:08 29 05 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cramele Recaş au ajuns pe piaţa constănţeană (Galerie foto)

ro

18 Nov, 2011 01:00 5394 Marime text
RecasBUNA.jpgCramele timişorene Recaş, al căror renume a făcut înconjurul lumii, au ajuns şi la Constanţa. Miercuri seara, în zona Dacia, a fost deschis primul magazin în care orice constănţean poate găsi un vin pe gustul său. De aici se pot cumpăra toate soiurile de vin ce se produc în podgoriile de pe dealurile de la Recaş, dar şi vinuri nobile importate de pe toate continentele.

Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Regală, Riesling Italian, Burgund Rose, V Pinot Noir, V Merlot Roze, V Riesling, V Pinot Grigio sau vinuri medaliate în toată lumea, precum Solo Quinta. Aceasta este doar o mică parte din soiurile de vinuri pe care noua cramă deschisă în Constanţa le aduce în faţa cunoscătorilor unui vin de calitate superioară. Chiar dacă sunt pentru prima dată pe piaţa constănţeană, reprezentanţii firmei care comercializează produsele Cramei Recaş sunt încrezători că vor avea succes, în ciuda concurenţei acerbe din această zonă.

Administratorul spaţiului în care poţi degusta şi vinuri de pe alte continente, Ionel Atanasiu, spune că deosebirea dintre vinurile produse în zona Dobrogei şi cele din Timiş o fac solul pe care se cultivă viile, clima, dar şi condiţiile în care se produc acestea. „Cel mai important în această artă a fabricării vinului este solul", spune acesta. Clima unde se află aceste podgorii este de tip mediteranean, cu influenţe moderate de la colinele Carpaţilor Occidentali şi de la râul Bega, care trece prin apropiere. Zona are o expunere ideală la soare, cu pante în direcţia sudică şi estică.

recas-recas.jpgPrima atestare documentară a podgoriilor Recaş datează din anul 1447, când Mihail de Ciorna, Banul Severinului, a cumpărat viile de la Ioan şi Ecaterina Magyar. SC Cramele Recaş SA, firmă româno-britanică, deţine acum 700 de hectare de teren de plantaţie de cea mai înaltă calitate, care a fost complet înnoită şi care este într-un continuu program de reînnoire. Oenologul firmei, australianul Hartley Smithers, care lucrează cu compania de cinci ani, a încercat să rafineze şi să adapteze metodele sale şi tehnologia de ultima oră la condiţiile naturale deosebite găsite la Recaş.

Medalii la concursuri internaţionale

Premiile obţinute de vinurile de la Recaş sunt numeroase. Dintre acestea amintim medalia de argint obţinută la Concursul Mondial de la Bruxelles anul acesta, pentru Feteasca Neagră 2009, medalia de argint la acelaşi concurs în 2009, pentru Recaş Cuvee 2006, argintul pentru V Pinot Noir 2009 la „Mundus Vini", medalia de argint pentru Syrah 2007, dar şi multe altele. În luna mai a acestui an, la Concursul Mondial de la Bruxelles, vinurile de Recaş au obţinut două medalii importante: aur pentru Sole Chardonnay 2010 şi argint pentru La Putere Fetească Neagră 2009. Cel mai mare premiu pe care l-a obţinut un vin de calitate din România, „Trophee Vinales Internationales" Paris 2011, a fost luat de unul dintre vinurile de la Recaş, Solo Quinta. Vinurile de la Recaş sunt exportate în proporţie de peste 50% şi ajung pe toate continentele, în cele mai îndepărtate locuri din lume.

Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii