Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:09 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Convorbirea telefonică a ministrului Luminița Odobescu cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Bulgariei, Mariya Gabriel

ro

24 Aug, 2023 11:09 688 Marime text
  • Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut joi, 24 august 2023, o convorbire telefonică cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Republicii Bulgaria, Mariya Gabriel.
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut joi, 24 august 2023, o convorbire telefonică cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Republicii Bulgaria, Mariya Gabriel, transmite un comunicat din partea MAE.
 
Discuția celor doi oficiali a avut loc pe fondul unui dialog dinamic și aprofundat, subsumat Parteneriatului Strategic bilateral, marcat cel mai recent de vizita la București, la 14 iulie 2023, a prim-ministrului Republicii Bulgaria, Nikolai Denkov, precum și de întrevederea celor doi prim-miniștri în marja reuniunii la nivel înalt a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei privind situația de securitate regională, la 21 august 2023, la Atena.
 
Șefii diplomațiilor română și bulgară au abordat teme de interes central ale agendei bilaterale, cu accent asupra cooperării sectoriale. În context, Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat interesul părții române, confirmat de partea bulgară, pentru intensificarea contactelor bilaterale sectoriale în vederea avansării proiectelor comune, în special cele din domeniul infrastructurii. 
 
Miniștrii Luminița Odobescu și Mariya Gabriel au abordat totodată tema extinderii spațiului Schengen, fiind reiterat obiectivul comun de coordonare în vederea finalizării, cât mai curând posibil, a procesului de aderare a României și Bulgariei.
 
Un alt subiect abordat în cadrul discuției a fost  războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și consecințele acestuia. În context, ministrul român a prezentat sprijinul ferm și substanțial al României pentru Ucraina, materializat în multiple moduri, inclusiv prin facilitarea tranzitului de cereale ucrainene prin România.
 
Cei doi oficiali au convenit continuarea unei coordonări strânse pe aspecte de interes prioritar ale agendei bilaterale, europene și de securitate, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Intervenția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu în cadrul celui de-al treilea Summit al Platformei Internaționale Crimeea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii