Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:22 05 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Încep înscrierile în învățământul dual. „Este o perioadă în care în România se caută foarte mult muncitorii calificați”

ro

25 Jun, 2020 15:36 836 Marime text
Primăria Municipiului Constanța susține învățământul profesional în sistem dual. Înscrierile au loc în perioada 29 iunie - 3 iulie.

Decebal Făgădău - primarul municipiului Constanța: "Vă invit, dragi elevi, să vă înscrieți la învățământul dual din Constanța.  Fiecare meserie are frumusețea ei, importanța ei, demnitatea ei. În calitate de primar al municipiului Constanța, alături de profesori, de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, de părinții voștri și de operatorii economici, vă asigur că vom acorda importanța cuvenită învățământul dual. Mult succes". 


De luni, 29 iunie, până pe data de 3 iulie 2020, absolvenții de clasa a VIII-a pot ocupa cele peste 100 de locuri disponibile în unitățile de învățământ profesional dual din municipiul Constanța. În fiecare școală gimnazială vor fi prezenți reprezentanți ai Asociației Comitetul Județean al Părinților din Constanța și ai Inspectoratului Școlar Județean care vor oferi consiliere părinților și elevilor interesați să aleagă sistemul de învățământ profesional dual.

Dănuț Cernat - președintele Asociației Comitetul Județean al Părinților din Constanța: "Pentru cei care vor să învețe o meserie, învățământul professional în sistem dual este o alegere  foarte bună.  Anul acesta vom fi și noi în unitățile de învățământ, împreună cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, pentru a le da tuturor celor interesați, mai multe informații în această direcție.  Am primit multe solicitări de informații, părinții se interesează tot mai mult despre învățământul în sistem profesional dual. Este o variantă bună pentru învățarea unei meserii, iar pentru agenții economici este o ocazie de a avea un personal calificat."


Învățământul profesional dual este cel care oferă elevilor, în proporție de peste 50% din durata studiilor, practică efectivă în mediul real de muncă oferit de agenții economici parteneri din diferite domenii. Pe parcursul studiilor, elevii primesc o bursă lunară în valoare de 400 de lei, iar la finalul celor 3 ani de școală, absolvenții pot continua studiile la liceu, fie la zi, fie la seral sau pot merge mai departe într-un învățământ post liceal și chiar universitar.

Ion Dănuț Jugănaru - directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.  "Este o perioadă în care în România se caută foarte mult muncitorii calificați. Implicarea deosebită pe care au avut-o agenții economici a făcut ca în județul Constanța să crească mult numărul de clase în sistemul profesional dual, dar nu atât de mult încât să acopere toată nevoia de muncitori calificați în județ. Îi încurajăm pe agenții economici să analizeze posibilitatea de a atrage un număr și mai mare de tineri în noi clase de școală profesională, nu doar în domeniul turismului sau alimentației publice dar și în alte sectoare productive".

Ti-a placut articolul?

Comentarii