Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:09 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa găzduieşte pentru a doua oară Congresul internaţional al cadrelor didactice de limba turcă

ro

20 Sep, 2013 00:00 2387 Marime text
După doi ani de la ultimul Congres internaţional al cadrelor didactice de limba turcă din spaţiul euro-asiatic, desfăşurat sub egida Federaţiei Cadrelor Didactice din Europa şi Asia (AVRASIA), la Constanţa, care a fost organizat de Uniunea Democrată Turcă din România, manifestarea se reia anul acesta tot la malul Mării Negre. Zece specialişti din România, Turcia, Cipru şi Kosovo participă la lucrările Congresului Internaţional „Polifonii culturale, Limbă, Cultură şi Civilizaţie turcă în lume”, care debutează astăzi la Constanţa.

Manifestarea este organizată anul acesta de aceeaşi Uniune Democrată Turcă din România, în parteneriat cu Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Ovidius”. Inspectorul de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Vildan Bormambet, a precizat că anul acesta organizatorii şi-au dorit să abordeze pe lângă problemele şi proiectele specifice învăţământului şi cele din domeniul culturii. Astfel că temele propuse pentru acest congres sunt „Locul limbii turce în lume”, despre care va vorbi preşedintele Federaţiei Internaţionale a Cadrelor Didactice din spaţiul Euro-asiatic, Şuayp Özcan, în timp ce profesorul dr. Bahattin Ergezer va prezenta o lucrare despre „Istoria Culturii şi Educaţiei în Turcia”. Vor mai fi prezentate lucrările „Învăţământul în limba turcă în Kosovo”, susţinută de deputatul Mufera Sinik, „Industrializarea producţiei costumelor populare tradiţionale din diferite regiuni”, a cercetătorului Tajir Bakal, „Imaginea turcilor în manualele de istorie din România în perioada post-comunistă”, lucrare prezentată de dr. Adriana Cupcea, cercetător la Universitatea de Vest din Timişoara, iar dr. Sânziana Preda, de la aceeaşi instituţie de învăţământ superior, va prezenta un studiu de caz cu tema „Învăţământ şi Etnie”. Printre participanţii la congres se vor afla şi profesorii turcologi Mustafa Ali Mehmet şi Agiemin Baubec.

Congresul de la Constanţa se înscrie în seria acţiunilor pe care UDTR le derulează în vederea promovării limbii materne. Inspectorul de specialitate Vildan Bormambet a declarat că scopul organizării acestui congres pentru a doua oară consecutiv în România a fost acela de a consolida relaţiile cu Federaţia Cadrelor Didactice din Europa şi Asia. Vildan Bormambet a mai precizat că federaţia va pune la dispoziţie o serie de materiale auxiliare pentru studierea limbii turce în sistemul de învăţământ preuniversitar, în luna octombrie urmând să fie adusă o primă tranşă din aceste materiale, constând în CD-uri, cărţi şi caiete speciale, de la Ankara. Vildan Bormambet a adăugat că acum au fost aduse materiale pentru clasa pregătitoare.

După cum au precizat organizatorii, peste doi ani congresul se va organiza în Cipru, preşedintele federaţiei de acolo lansând deja invitaţia.

Ti-a placut articolul?

Comentarii