Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:14 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul European îndeamnă România să ia măsuri urgente pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și a tratamentului pacienților din instituțiile de psihiatrie

ro

05 Oct, 2023 11:11 718 Marime text

foto cu rol ilustrativ
Comitetul Anti-Tortură îndeamnă România să ia măsuri urgente pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și a tratamentului pacienților din instituțiile de psihiatrie.

Într-un raport făcut public, Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei solicită autorităților române să ia de urgență măsuri pentru a se asigura că toate persoanele plasate în instituții de psihiatrie beneficiază de un trai decent.

Condițiile și tratamentul adaptate tulburărilor lor mentale (a se vedea versiunile în engleză și română ale rezumatului raportului). CPT subliniază că, pentru a rezolva aceste probleme, este necesară în primul rând creșterea numărului de personal din spitalele vizitate, transmite o informare din partea Consiliului European. 

Mai general, CPT recomandă îndepărtarea de îngrijirea instituțională și favorizarea înființării de servicii de sănătate mintală în cadrul comunității care să fie însoțite de structuri adecvate de sprijin social. Raportul cuprinde concluziile vizitei desfășurate în țară în perioada 19-30 septembrie 2022 și se concentrează mai precis pe tratamentul pacienților privati ​​de libertate din unități de psihiatrie și rezidenților internați în centre medico-sociale.

Cea mai dramatică situație a fost observată la spitalul de psihiatrie Pădureni-Grajduri cu măsuri de securitate, unde 104 pacienți au fost nevoiți să împartă patul cu un alt pacient, a mai punctat sursa citată. 

Pacienții erau înghesuiți în cămine ale căror paturi ocupau cea mai mare parte a spațiului; de exemplu, în secția de admiteri, o cameră de 24 m2 a găzduit 18 pacienți în nouă paturi. Pentru CPT, condițiile de cazare ale persoanelor cu tulburări mintale și dizabilități intelectuale observate în acest spital pot fi considerate ca echivalând cu tratament inuman și degradant.


Citește și:

Focar de COVID-19 la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă (SPMS) Săpoca
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii