Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii din Mangalia au stabilit beneficiarii subventiei la transport

ro

24 Feb, 2010 03:40 1906 Marime text
cap_3.jpg

Toate cele trei comisii din cadrul Consiliului Local Mangalia lucrează la foc continuu. Cetăţenii municipiului se pot adresa aleşilor locali în funcţie de problemele pe care le au, după următorul program: la Comisia Urbanism, Juridică, Turism audienţele au loc în fiecare miercuri, de la orele 15.00, la Comisia Economică, Buget, Învăţământ, Sănătate, în fiecare miercuri, de la 15.00, iar la Comisia Socială, Sport, Cultură, în fiecare marţi, de la orele 15.00. Însă, după cum ne-au declarat consilierii mangalioţi, comisiile sunt ţinute şi în restul săptămânii, astfel încât toate doleanţele cetăţenilor să fie analizate şi rezolvate în cel mai scurt timp.

În ceea ce priveşte activitatea prezentă, toate comisiile se pot „lăuda" cu o serie de proiecte ce vor fi înaintate către Consiliul Local, spre aprobare. Astfel, Ioan Negrea, şeful Comisiei Sociale, Sport, Cultură, ne-a declarat că, recent, comisia din care face parte, a repartizat cele 80 de apartamente ale blocurilor ANL, însă a mai adăugat că administraţia locală trebuie să găsească fondurile necesare finalizării infrastructurii acestora: „Un singur bloc are infrastructura asigurată. Este necesar ca primăria să realizeze şi utilităţile celorlalte patru, care ajung la circa 1,8 miliarde de lei vechi", a adăugat Ioan Negrea. Acesta a mai spus că, deşi locuinţele sociale de la M. I. Dobrogeanu au fost repartizate de Consiliul Local, acestea nu au fost nici până acum date în folosinţă beneficiarilor.

Sorin Cucoranu, şeful Comisiei Urbanism, afirmă că aici sunt înregistrate cele mai multe solicitări ale cetăţenilor, însă, din păcate, nu multe dintre acestea ajung şi în consiliu: „O bună perioadă de timp nu am avut un evaluator autorizat, astfel că cererile de concesiuni şi de vânzări de terenuri au stagnat aproape doi ani. Acum am reuşit să implicăm în activitatea noastră doi evaluatori autorizaţi, agreaţi de primărie, astfel încât, sperăm ca în scurt timp să începem vânzarea de terenuri şi concesiunile". În plus, consilierii de la Urbanism spun că cetăţenii sunt deosebit de nemulţumiţi de faptul că Mangalia nu are încă un PUG, astfel că, prin modificarea legislaţiei, aceştia sunt nevoiţi să recurgă la PUZ-uri, în locul PUD-urilor, lucru care îi costă şi timp (n.r. PUZ-urile sunt eliberate, cu greu, de Consiliul Judeţean) şi cu cheltuieli foarte mari.

Cluburilor sportive li se vor prelungi cu cinci ani contractele de închiriere

În ceea ce priveşte Comisia Economică, Buget, Învăţământ, Sănătate, aici lucrurile par mai simple. Deşi nu beneficiază de un suport prea mare din partea angajaţilor plătiţi din primărie pentru a ajuta aleşii din această comisie, consilierii locali PD-L, PNL, PRM şi PC au iniţiat o serie de proiecte deosebit de importante pentru locuitorii oraşului. Astfel, la prima şedinţă a Consiliului Local, va fi supus dezbaterii un proiect prin care se reglementează modul în care sunt acordate subvenţiile pe mijloacele de transport în comun.

Sorin Andrei, secretarul comisiei, afirmă că astfel se va face o reducere bugetară însemnată, mai ales că 2010 este un an de criză: „Anul trecut au fost acordate 6.000 de carduri pentru transportul în comun, iar noi nu putem astfel contabiliza călătoriile. Nu putem fi un oraş de asistaţi, aşa că ne-am gândit să iniţiem un proiect de hotărâre prin care adevăratele cazuri sociale să beneficieze de aceste facilităţi. Astfel, vor beneficia de aceste reduceri de 50% la transport pensionarii cu pensii sub 750 de lei fiecare şi elevii cu un venit pe membru al familiei de sub 1.400 de lei şi care nu au absenţe la şcoală".

Elevii din Mangalia care au un venit pe membru al familiei de sub 1.400 de lei şi care nu au absenţe la şcoală (pentru zilele în care aceştia nu se prezintă la şcoală nu se acordă subvenţia) trebuie să „strângă" biletele pentru o lună de zile. Cu acestea, ei se vor prezenta la secretariatul şcolilor şi acolo îşi vor primi subvenţiile de 50% din valoarea tichetelor de călătorie. Elevii trebuie să mai ştie faptul că nu vor putea primi subvenţia în cazul în care locuiesc la numai o staţie distanţă faţă de unitatea şcolară.

Pensionarii beneficiază de 24 de călătorii lunar. După ce aceştia achită contravaloarea tichetelor, se prezintă la Serviciul Social din primărie cu biletele şi îşi primesc astfel subvenţia de 50%.

La comisie au mai fost iniţiate proiecte precum prelungirea cu cinci ani a contractelor de închiriere pentru Rugby Callatis şi pentru stadionul de fotbal. În plus, a fost prelungit, pe aceeaşi perioadă, contractul de dare în folosinţă Clubului de fotbal „Callatis" a spaţiilor comerciale aflate sub tribunele stadionului. Consilierii vor înainta către consiliu propuneri de acordare a unor ajutoare de urgenţă copiilor de la grădiniţa şi şcoala din Neptun (8,5 lei/zi pentru hrană şi 2 lei pentru transport).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii