Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunitatea Elenă „Elpis“ sărbătoreşte Ziua Greciei. Diana Slav face un tur al Constanţei dedicat moştenirii greceşti!

ro

24 Mar, 2018 00:00 3799 Marime text
Anul acesta, Comunitatea Elenă „Elpis“ din Constanţa organizează o suită de evenimente prin care este sărbătorită Ziua Greciei.
 
Astfel, sâmbătă, 24 martie, ora 16.00, la Teatrul „Elpis“ are loc un spectacol susţinut de Elpis Junior, Elpis Mini, Ansamblul Elpis, compus din dansuri şi cântece specifice, precum şi dintr-o mică scenetă.
 
Pe 25 martie, de la ora 12.00, au loc un tedeum şi slujba de pomenire la Biserica Greacă „Metamorphosis“. Duminică, de la ora 12.00, Organizaţia Constanţa Walking Tour, a Dianei Slav, invită constănţenii la un tur al Constanţei, dedicat moştenirii greceşti, cu plecare din faţa Teatrului de Stat (Fantasio).
 
Manifestările dedicate Zilei Greciei se vor încheia pe 13 aprilie, când, de la ora 18.00, pe scena Casei de Cultură, va avea loc spectacolul omagial dedicat Zilei Naţionale. Pe scenă vor urca membrii Comunităţii Elene „Elpis“ Constanţa. Ca în fiecare an, la Constanţa vor fi prezenţi şi membrii unei alte comunităţi, de această dată Comunitatea Elenă din Braşov, reprezentată de Ansamblul Efthymos şi Grupul Coral Dionysos.
 
Ziua Naţională a Greciei se sărbătoreşte la 25 martie, dată la care izbucneşte în Peloponez, respectiv la Mănăstirea „Sfânta Lavra“, Revoluţia din 1821, avându-l în frunte pe episcopul Palaion Patron Ghermanos. După 9 ani, Dimitrios Ipsilante, fratele lui Alexandru Ipsilante, cel care a dat prima bătălie la Drăgăşani, dă ultima bătălie la Petra, unde iese victorios. Cu această victorie, Revoluţia ia sfârşit!

La 10 martie 1829 se semnează protocolul de la Londra care consfinţea statul elen, cu graniţa nordică pe linia Volos-Arta, sub suveranitatea sultanului, în timp ce al doilea protocol de la Londra, din ianuarie 1830, prevedea statul grecesc independent, cu rege ereditar.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii