Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:30 09 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisar șef de poliție de la Constanța, decorat de Klaus Iohannis. Despre cine este vorba

ro

02 Dec, 2022 13:09 2967 Marime text

 
Cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de apreciere pentru importanta contribuţie şi profesionalismul dovedite în asigurarea actului medical în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, preșeședintele Klaus Iohannis a conferit o serie de medalii.

Printre acestea se numără și conferirea Ordinului Meritul Sanitar în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili, pentru comisar şef de poliţie Gherghinoiu Ion Roni de la Constanţa.

Facem precizarea că documentul a fost publicat în Monitorul Oficial al României, cu numărul 1156 din data de 29 noiembrie 2022.
 

La ce face referire Ordinul Meritul Sanitar

Legea nr.29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României prevede a se institui, printre decoraţiile civile pe domenii de activitate, şi Ordinul şi Medalia “Meritul Sanitar". Ca toate decoraţiile care fac parte din această categorie, şi acestea au ordinul organizat pe patru grade şi medalia pe trei clase. În ceea ce priveşte forma distincţiei, ea preia forma generală a Crucii “Meritul Sanitar" din 1913, ca cea mai veche distincţie specifică pentru domeniul medical. Atât la Ordinul cât şi la Medalia “Meritul Sanitar", în locul efigiei în profil a reginei Elisabeta, pe aversul însemnului s-a aşezat un toiag al lui Esculap (simbolul medicinii). Coroana regală a modelului iniţial a fost înlocuită cu o cunună de frunze de laur, emailată în verde, de care se agaţă şi panglica. Spre deosebire de celelalte decoraţii civile pe domenii de activitate, Ordinul şi Medalia “Meritul Sanitar" se acordă atât civililor, cât şi militarilor; însemnul şi panglica sunt comune pentru civili şi pentru militari, cu excepţia miniaturilor, care sunt deosebite (rozete/barete).

Datorită complexităţii şi importanţei aparte pe care o are actul medical pentru întreaga populaţie a ţării, era firesc ca domeniul medical să beneficieze de o decoraţie proprie, specifică. Luând în considerare tocmai complexitatea activităţii medicilor (inclusiv prin performanţele ştiinţifice realizate), s-a considerat necesar ca ordinul să fie rezervat în exclusivitate cadrelor cu pregătire medicală superioară, medalia urmând a fi acordată personalului sanitar cu studii medii sau personalului de îngrijire şi întreţinere din cadrul instituţiilor medicale.

Vă prezentăm în continuare lista completă a celor care au primit din partea lui Klaus Iohannis medalii:


Președintele Iohannis a conferit Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari pentru colonel Cornea Alexe Nicolae și locotenent Tomşe Petru Călin-Adrian.
 
Mai mulți șefi de poliție au primit Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler. Aceștia sunt:  şef de poliţie Gherghinoiu Ion Roni-Constanţa;şef de poliţie Mămularu Gheorghe George; şef de poliţie Nicolaiciuc Ilie Constantin-Dan; şef de poliţie Popescu Niculae Daniela;comisar şef de poliţie Radu Emil Daniela-Raluca; comisar de poliţie Bălescu-Arion Nicolai Iuliana-Carmen; lui Gheorghe Constantin-Andrei Maria-Mihaela și lui Uţă Alexandru Claudia.
 
Deasemenea, mai mulți plutonieri adjutanți au primit Medalia Meritul Sanitar, clasa a III-a cu însemn pentru militari.
 
Iată care sunt aceștia: plutonier adjutant Ciucanu-Stache Gheorghe Ioan;plutonier adjutant Dinulescu Nelu Octavian; plutonier adjutant Istrati Ioan Adrian; plutonier adjutant Olteanu Ion Rareş.
 
Medalia Meritul Sanitar, clasa a III-a, cu însemn pentru civili a fost primită de către agent şef principal de poliţie Ganea Dumitru Gheorghe-Adrian; agent şef principal de poliţie Roman Ilie Gabriela;agent şef de poliţie Dinu Valerică Alin-Narcis; agent şef de poliţie Pandelea Nicolae Neculae; agent şef adjunct de poliţie Cozma Mihai Marinela;Costache Constantin Veronica-Mihaela; Logofătu Gheorghe Florentina-Gabriela;Nedelcu Marin Evelina-Violeta  Petrariu Viorel Alina-Veronica.
 


Citește și:
 
Cadre medicale decorate de președintele României de Ziua Națională a României (VIDEO)

Alexandru Dan Munteanu, prefectul județului Tulcea, decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul „Bărbăție și Credință 
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii