Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:53 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colonelul Laurent Luisetti a preluat comanda Grupului de luptă al NATO în România (GALERIE FOTO)

ro

11 Mar, 2023 08:11 1257 Marime text
Sursa foto: Facebook/MApNCeremonia de schimbare a comenzii Grupului de luptă al NATO (BGFP) dislocat în România a avut loc vineri, 10 martie, în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, din Cincu, județul Brașov.

Potrivit unui comunicat al MApN, colonelul Laurent Luisetti a preluat comanda Grupului de luptă al NATO în România de la colonelul Alexandre de Féligonde.

Ceremonia s-a desfășurat în prezența șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-locotenent Iulian Berdilă, și a comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), general-maior Dorin Toma.
           

„Antrenamentele în comun cu aliații, coordonate și conduse de Grupul de Luptă, cu Franța ca națiune cadru, au contribuit la creșterea capacității de reacție. Grupul de Luptă EAGLE 3 și-a asumat organizarea și participarea la EAGLE ROYAL 23, un exercițiu multinațional cu trageri de luptă, care a testat și perfecționat interoperabilitatea sistemelor de artilerie. Sunt ferm convins că Grupul de Luptă EAGLE 4 va continua seria activităților de succes și suntem nerăbdători să lucrăm alături de dumneavoastră pe parcursul lunilor viitoare”, a spus comandantul HQ MND-SE.


Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai a anului 2022, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național.

„BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre.

Colonelul Alexandre de Féligonde a fost comandantul BGFP constituit din batalionul EAGLE 3 sosit în România în luna octombrie 2022. Pe timpul mandatului său, colonelul de Féligonde a contribuit la consolidarea Grupului de luptă dislocat în Cincu prin misiuni și exerciții derulate în context aliat cu trupele române, americane, olandeze, poloneze și portugheze și a coordonat activitățile de recepție și integrare a tancurilor Leclerc ce au intrat în dotarea batalionului francez în cursul lunii noiembrie anul trecut. Colonelul de Féligonde și-a început cariera militară în anul 1998, s-a specializat în arma tancuri și are mai multe misiuni externe la activ în Africa și Orientul Mijlociu. În Franța, comandantul francez își va continua activitatea la comanda Regimentului 1 Vânătoare, structură ce are în dotare tancuri Leclerc.
           
Colonelul Laurent Luisetti a preluat, începând de ieri, 10 martie, comanda Grupului de luptă NATO dislocat în România. Pe timpul mandatului său, colonelul Luisetti se va concentra în special pe întărirea capabilităților de artilerie și de geniu ale BGFP. De asemenea, sub coordonarea Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est, batalionul EAGLE 4, condus de colonelul Luisetti, va consolida legăturile cu forțele aliate dislocate în România printr-un program consistent de misiuni și exerciții. Colonelul Luisetti și-a început cariera militară în urmă cu 26 de ani, este ofițer de infanterie și a participat la misiuni în teatre de operații din Africa, Orientul Mijlociu și Balcanii de Vest“ - au mai precizat reprezentanții MApN.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii