Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CNAS a publicat în transparenţă decizională valorile punctelor pentru asistenţa medicală

ro

11 Jan, 2024 17:19 856 Marime text
  • Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.
     
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de CNAS, valoarea a fost calculată ţinându-se cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.

Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita - 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară - 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate - 3,3 lei.

„Conform Contractului-cadru, aceste valori se calculează de CNAS anual, după intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat şi în limita fondurilor aprobate prin acest act normativ. Valorile rezultate se regăsesc într-un proiect de Ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru, care a fost publicat astăzi în transparenţă decizională pe pagina de Internet a instituţiei, www.cnas.ro”, afirmă sursa citată.


Conform Legii bugetului de stat pe anul 2024, în bugetul FNUASS sunt aprobate pentru acest an fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care pentru materiale şi prestări servicii cu caracter medical 44,5 miliarde lei.

„Pentru luna ianuarie a anului curent, având în vedere necesitatea asigurării continuităţii furnizării serviciilor medicale, în ziua de 29 decembrie 2023 (data publicării în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat pe anul 2024) casele de asigurări de sănătate au încheiat, în regim de urgenţă, acte adiţionale cu furnizorii de servicii medicale, menţinând valorile de punct aferente semestrului al II-lea al anului 2023. Având în vedere obligaţia legală a CNAS de a aplica măsurile de eficientizare a cheltuielilor publice aprobate de Guvern şi de a raporta gradul de realizare a acestor măsuri, în prezent sunt în derulare acţiuni de control al serviciilor medicale acordate persoanelor asigurate, pe toate domeniile de asistenţă medicală”, se arată în comunicat.


Un medic de familie are un anumit număr de puncte, în funcţie de numărul de pacienţi pe care îi are înscrişi pe listă, dar şi de alte criterii, dar şi de alte criterii, precum vârsta pacientului. Aceste puncte sunt echivalate în bani pe care medicii de familie îi primesc lunar, pentru fiecare pacient înscris pe listă, indiferent dacă pacientul respectiv a fost sau nu la medic în acea lună, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Andrei Baciu a fost revocat, la cerere, de la conducerea CNAS. Cine îi va prelua atribuțiile
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii