Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine este pompierul erou care a intervenit în comuna Castelu, salvându-l pe tatăl a cinci copii. „Vă rog, salvați-l! Trebuie să vină acasă!“

ro

01 Aug, 2022 14:52 7292 Marime text
Pompierul erou, foto: ISU Dobrogea
29.07.2022, ora 17.28. Apel la 112:  „Pompierii, un mal de pământ s-a surpat. Un om este prins acolo. Veniți repede!“, „Echipajele sunt deja alertate. Sunt pe drum. Vor ajunge imediat!“
 
Tragedia s-a petrecut în comuna Castelu, din Medgidia, unde se executau lucrări la rețeaua de canalizare a localității. Imediat, au fost alocate mai multe autospeciale de stingere, descarcerare și SMURD.

A fost o adevărată luptă a echipajelor de intervenție pentru a extrage victima – un bărbat în vârstă de 38 de ani, tată a cinci copii – de sub pământul care îl acoperise în totalitate. Dincolo de întreaga determinare a pompierilor militari, de eforturile depuse pentru salvarea bărbatului, a contat foarte mult și susținerea emoțională pe care acesta a primit-o din partea colegului nostru, plt.adj. Ionel Neagu, servant la Detașamentul de Pompieri Medgidia.

Deși epuizat din cauza efortului uriaș depus, în scurtele perioade de repaus, Ionel a fost suportul emoțional atât al victimei, cât și al familiei acestuia care aștepta, cu înfrigurare, vești despre starea lui de sănătate.
 
 „Doamnă, totul va fi bine. Vorbesc cu el tot timpul, este conștient, cooperant, nu îl doare nimic. A băut apă, l-am spălat pe față și întreabă mereu de dumneavoastră și de copii“.

„Vă rog, salvați-l! Trebuie să vină acasă!“

„Stați liniștită. Toți ne dorim acest lucru. Se lucrează, se fac eforturi uriașe. Îl vom scoate de acolo. Aveți încredere în noi“!
 
„Era acoperit complet de pământ. Colegii mei au reușit să facă loc pentru a-i pune masca de oxigen. Am vorbit cu el tot timpul. L-am întrebat ce înălțime are ca să știm cât de mult pământ este peste el. A fost prins în picioare, într-o poziție nefirească. Am aflat că este de naționalitate turcă și m-am gândit că, dacă vorbesc în limba lui natală, o să capete mult mai multă încredere în noi. Era foarte agitat, speriat, iar lucrul acesta putea să pună în pericol operațiunea de salvare“, povestește plt.adj. Ionel Neagu. Subofițerul spune că a învățat limba turcă de la prieteni. Nu i s-a părut deloc complicat. A ținut legătura și cu familia victimei. „Când făceam pauze, mă duceam la ei. Le spuneam ce s-a mai întâmplat, că este bine, că lucrăm încontinuu să-l extragem și că, în curând, se vor reuni.


După ce am reușit să îi descoperim complet capul și o mână, bărbatul a început să devină din ce în ce mai neliniștit, așa că i-am vobit despre familie. I-am spus mereu că am discutat cu soția lui, cu cei cinci copii ai săi, că toți îi transmit să aibă încredere că va fi bine, toate acestea în limba turcă. Neliniștea lui putea să pună o presiune și mai mare pe noi. Întregul lui corp era amorțit și îmi cerea să îl masez pe mână, la ceafă. A cerut apă. Colegii mei l-au jutat să bea apă, l-au spălat pe față. L-am întrebat mereu dacă îl doare ceva, dacă simte vreo presiune. A fost cooperant, a avut încredere în noi, ceea ce a contat foarte mult în reușita acestei intervenții“, a mai povestit Ionel.


Subofițerul este pompier militar de mai bine de 16 ani, însă, nu s-a mai confruntat până acum cu o intervenție atât de dificilă și solicitantă, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. „Gradul de solicitare fizică a fost uriaș: să lucrezi la 30 de garde Celsius, cu tot acel echipament pe tine care este foarte greu și gros, timp de patru ore.....Dar, la final, tot efortul acesta se uită și rămâne bucuria că ai salvat o viață. Ceea ce nu voi uita niciodată din această intervenție este un lucru formidabil: colegii mei care au lucrat până aproape de epuizare. Toți așteptau cu nerăbdare să le vină rândul, să intre cu forțe noi; au luptat pentru omul acela cu fiecare părticică din corpul lor. Cu toate că am fost acolo echipaje de la trei detașamente diferite, am lucrat de parcă eram împreună dintotdeauna. Ne-am înțeles din priviri, din gesturi, ne-am coordonat ireproșabil! A fost extraordinar. Colegii mei sunt fantastici!“, a spus plt.adj. Ionel Neagu.

Faptul că și el este tată a doi copii în vârstă de 5 și 7 ani, l-a motivat și mai mult pe Ionel. „Acasă, îl așteptau cinci copii care plângeau și erau neliniștiți. M-am gândit, atunci, la copiii mei. Asta mi-a dat forță. Am doi băieți care, de fiecare dată când sunt de tură, vin la unitate, să mă vadă. Se mândresc cu mine și povestesc tuturor că tatăl lor este pompier și salvează vieți. Nu aveam cum să-i dezamăgesc. Când am reușit să-l extragem de sub malul de pământ, am țipat toți de bucurie și am aplaudat. Este unul din acele momente pe care nu ai cum să le ștergi din memorie. Lei vei purta cu tine pentru totdeauna“, a mai spus plt.adj. Ionel Neagu.
 

În anul 2006, Ionel Neagu lucra ca ospătar în Sinaia când a aflat că Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino“ din Prahova organizează concurs pentru câteva posturi de subofițer operativ principal – servant, cu încadrare din sursă externă. S-a decis să încerce și a reușit. Trei ani mai târziu, s-a transferat la Detașamantul de Pompieri Constanța-Palas, el fiind constănțean, iar, din 2014, se află la Detașamentul de Pompieri Medgidia.

Are doi băieți, în vârstă de 5 și 7 ani, care se mândresc cu tatăl lor, „cel care salvează oameni“;  mezinul este convins că îi va călca pe urme tatălui și se va face pompier, iar cel mare dorește să devină și pompier, și polițist. „Categoric, voi fi de acord și îi voi susține cu toate puterile mele dacă vor dori să se devină pompieri, sau polițiști. Nu încape nicio îndoială!“, spune Ionel.


Și noi ne mândrim cu tine, Ionel și cu toți colegii noștri! Felicitări, ție, felicitări tuturor pentru determinarea, pentru voința, pentru forța, pentru curajul și pentru sacrificiile pe care le faceți!, transmite ISU Dobrogea. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii