Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CERT-RO atenționează utilizatorii cu privire la notificările primite pe rețelele de socializare

ro

05 Aug, 2021 12:36 1476 Marime text
  • Atacatorii se folosesc de metoda înregistrării unor pagini cu denumiri care să pară a reprezenta sistemul de notificare al unei rețele sociale (ex: Confirming Page Information, Information Pages, etc.), pentru a da o imagine de autoritate în ochii celor care interacționează cu postări de tipul celei de mai jos.
Atenție la notificările primite pe social media! Verificați mereu cât de plauzibilă este informația primită, validați transmiterea ei cu expeditorul, atunci când aveți suspiciuni, și scanați deopotrivă link-ul cu o soluție de securitate, înainte de a face click!

Atacatorii se folosesc de metoda înregistrării unor pagini cu denumiri care să pară a reprezenta sistemul de notificare al unei rețele sociale (ex: Confirming Page Information, Information Pages, etc.), pentru a da o imagine de autoritate în ochii celor care interacționează cu postări de tipul celei de mai jos.

În continuare, aveți un exemplu de astfel de cont de Facebook care publică un post de „avertizare” pentru paginile etichetate, cu amenințarea că activitatea paginii va fi suspendată, dacă nu se va 'verifica identitatea' prin accesarea unui link plasat strategic în textul postării.



Odată accesat acel link, poate duce la infectarea dispozitivului cu malware, sau, în alte variante, poate duce către un site de phishing unde se cer, de obicei, credențiale de acces la contul de social media. Odată introduse, aceste date intră în posesia atacatorilor, care pot deturna conturile pentru executarea unor activități în scop personal.

De regulă, astfel de pagini sunt create special cu acest scop malițios și au o durată de viață limitată. Pagina la care facem referire a fost creată astăzi (4 august 2021).

Utilizatorii care întâmpină astfel de postări pot raporta aceste pagini pentru tentativă de fraudă (scam) către Facebook.

„Mulțumim încă o dată celor care ne raportează astfel de tentative, pentru a putea alerta utilizatorii din România cu privire la cele mai recente amenințări existente în online!”, transmit reprezentanții Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, pe pagina de Facebook. 


Sursă foto: Facebook.com / CERT-RO

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii