Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonie militară și religioasă, organizată cu ocazia aniversării a 144 de ani de la înființarea Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești“ (GALERIE FOTO)

ro

01 Nov, 2022 15:15 1093 Marime text
Ceremonie militară. Foto: facebook/Brigada 9 Mecanizată Mărășești/Soldat IONIȚĂ AlinAstăzi, 01 noiembrie 2022, la sediul Comandamentului Brigăzii 9 Mecanizată ”MĂRĂȘEȘTI”, a avut loc o ceremonie militară și religioasă, organizată cu ocazia aniversării a 144 de ani de la înființarea Brigăzii 9 Mecanizată “MĂRĂȘEȘTI”.

Potrivit reprezentanților Brigăzii 9 Mecanizate Mărășești, tot în cadrul acestui eveniment, comandantul Brigăzii 9 Mecanizată “MĂRĂȘEȘTI” a acordat distincții și diplome de merit, militarilor cu rezultate deosebite și s-a dat citire ordinelor de avansare la termen în gradul următor unor militari.

De asemenea, tot astăzi, a avut loc inaugurarea Muzeului Militar Național “Ferdinand I” filiala Constanța.

„Militarii Brigăzii 9 Mecanizată “Mărășești” sunt continuatorii tradițiilor de luptă ale Diviziei 9 Infanterie “MĂRĂȘEȘTI” care a fost înființată la 1 noiembrie 1878, sub denumirea de Divizia Activă, având locația inițială în localitatea Tulcea. În luna februarie a următorului an, la 22 februarie 1879, prin Înaltul Decret 373, potrivit datelor oficiale, se disloca la Constanţa, sub denumirea de „Divizia Activă Dobrogea”. După alți 4 ani, în anul 1903, prin ordinul Circular 15, diviziei i se schimba denumirea în Divizia 9 Infanterie. Sub acest nume, militarii Diviziei 9 Infanterie au dat jertfa supremă în timpul Primului Război Mondial, pe câmpurile de luptă din Dobrogea, pe râul Neajlov sau la MĂRĂȘEȘTI, unde celebrul nume al Mareșalului von Mackensen nu i-a speriat pe militarii noștrii.

Bineînțeles că cel de-al Doilea Război Mondial nu putea să țină Divizia 9 Infanterie departe de linia frontului, astfel că sângele militarilor diviziei a curs și la Cotul Donului, la Sevastopol, apărând litoralul românesc sau mai târziu în Campania din Vest, după August 1944, la Oarba de Mureș, la Carei sau chiar dincolo de granițele Romaniei, în Ungaria și Cehoslovacia.

În semn de recunoștință pentru eroismul de care au dat dovadă ostașii Diviziei în bătăliile de la MĂRĂȘEȘTI din anul 1917, în anul 1957 Diviziei 9 Infanterie i se atribuie denumirea onorifică de Divizia 9 Infanterie “MĂRĂȘEȘTI”. Este de asemenea important de menționat faptul că pentru o perioadă de 10 ani, între 1994-2004, Divizia a devenit Comandamentul Corpului 9 Armată Teritorial “MĂRĂȘEȘTI”, structură ce va fi desființată însă în anul 2004.

Transformările din ultimele 2 decenii au dus la reînființarea Brigăzii 9 Mecanizată “MĂRĂȘEȘTI” începând cu anul 2009, fiind astăzi o mare unitate tactică.
La mulți ani, Brigada 9 Mecanizată “Mărășești” !“ - au mai precizat reprezentanții Brigăzii 9 Mecanizate Mărășești. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii