Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:41 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul pentru incluziune socială a romilor, reactivat la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

24 Mar, 2024 18:06 1198 Marime text
Sute de membri ai comunității rome din Constanța s-au întâlnit, duminică după amiază, în sala mică a Casei de Cultură din Constanța. Aceștia au răspuns apelului făcut de președintele și vicepreședintele Centrului pentru incluziune socială Constanța, Dumitru Petrică, respectiv Marian Encică. La evenimentul organizat de acest ONG au fost cooptați, în premieră, și membri ai minorității romilor turci.

"Ne-am pus sub aceeași cupolă și dorim să luăm toate problemele de la firul ierbii. Dorim să ne organizăm, să devenim o forță, ca să le putem arăta autorităților locale că și noi avem o voce și putem să ii ajutam pe cei vulnerabili" a declarat Dumitru Petrică. 

"I-am adunat pe oameni pentru unitate, credință, transparență. Vrem să-i asigurăm că pot avea încredere în noi", a spus și vicepreședintele Marian Encică.


El a precizat că ONG-ul nu se implica politic. 

A fost o ședință deschisă, în care oamenii și-au spus păsurile. Cei de pe strada Semănătorului s-au plâns că nu au contract pe casele în care locuiesc, motiv pentru care au greutăți sa își înscrie copiii la școală. Strada a fost reparată, în urma cu câțiva ani, in capăt s-a pus o cișmea, de unde familiile de romi din zonă iau apă, dar imediat după 2020 au fost uitați. Deși li s-a promis ca li se va face contract pe locuințe, actuala administrație i-a ignorat. Iar reprezentanții minorității romilor turci din cartierul Henri Coandă s-au plâns de sumele uriașe pe care trebuie sa le plătească pentru utilități. 

Pe lângă toate aceste probleme, pe care reprezentanții Centrului pentru incluziune socială Constanța vor încerca să le lămurească cu autoritățile locale, nu vor fi uitate nici cele referitoare la modul în care romii din Constanța își castigă existența. Participanții la ședință au cerut autorităților să ia in calcul și comercianții stradali, florarii, lăutarii, vizitiii care conduceau caleștile cu cai prin Mamaia și Constanța, romi care în ultimii ani au fost defavorizați. 

Cele mai multe proiecte pe care ONG-ul va continua sa le dezvolte sunt în Educație și Sănătate.

"Educația este prioritară, de aici pleacă tot, dacă ii avem educați pe copiii nostri o sa aibă un viitor mai bun", a concluzionat Dumitru Petrică.  


Liderii Centrului pentru incluziune socială a romilor le-au recomandat celor care au de semnalat o problemă să vină la sediul de pe strada Griviței nr 32.

Citește și: 

Mărturii cutremurătoare ale urmașilor victimelor Holocaustului impotriva romilor. Petru Anghel - „Cineva trebuie să răspundă pentru genocidul împotriva țiganilor” (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii