Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:26 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cei afectați de epidemii sau calamități, incendiu sau accidente vor putea primi ajutoare de la autoritățile locale sau centrale

ro

08 May, 2021 00:00 1753 Marime text
  • Cei afectați de epidemii sau calamități, incendiu sau accidente vor putea primi ajutoare de la autoritățile locale sau centrale
  • Proiectul a fost adoptat de către Senatul României, în urmă cu un an, pe 5 mai 2020
  • Acordarea ajutoarelor de urgenţă va avea la bază cererea şi declaraţia pe propria răspundere a unui membru de familie
  • În plus, autoritățile locale vor putea acorda aceste ajutoare de urgență inclusiv în caz de deces
 
Autoritățile centrale și locale au posibilitatea de a acorda, în viitor, în anumite situații, ajutoare de urgență, în bani sau în natură, inclusiv celor care au fost afectați de epidemii, conform unui proiect de lege care urmează a fi adoptat de Camera Deputaților, ca for decizional, după ce propunerea a primit raport favorabil de adoptare.
 
Proiectul a fost adoptat de către Senatul României, în urmă cu un an, pe 5 mai 2020. Conform proiectului de lege menționat, care are în vedere modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, Guvernul și primarii vor putea acorda acorda ajutoare de urgenţă, în bani sau în natură, celor care se află în situaţii de necesitate cauzate de epidemii, calamităţi naturale, incendii, accidente, precum şi pentru alte situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori de alte cauze care pot conduce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială. În plus, autoritățile locale vor putea acorda aceste ajutoare de urgență inclusiv în caz de deces, în ţară sau în străinătate.
 
Acordarea ajutoarelor de urgenţă va avea la bază „cererea şi declaraţia pe propria răspundere a unui membru de familie sau a persoanei singure, precum şi ancheta socială prin care se certifică existenţa situaţiilor de necesitate ori, după caz, a situaţiilor deosebite în care se află familiile sau persoanele singure”.
 
Ajutoarele se vor stabili fie prin hotărâre a Guvernului, fie prin hotărâre a consiliului local. Aceasta va cuprinde şi metodologia ori procedura sau condiţiile de acordare a ajutoarelor de urgență, iar fondurile necesare pentru plata lor vor fi suportate, după caz, din bugetul de stat, respectiv din bugetul local.
 
În cazul decesului cuiva dintr-o familie care deja beneficiază de ajutor social, primarii vor putea dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea. Acesta se va acorda, conform prevederilor proiectului, „unei singure persoane, care poate fi soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea".
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii