Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:33 11 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câți locuitori din Constanța au acces facil la parcurile din municipiu?

ro

03 Aug, 2024 15:28 588 Marime text
Parcul Tabacarie din ConstanțaConstănțenii suferă din cauza insuficienței spațiilor verzi, deoarece cu doar cca. 15 mp de spații verzi/locuitor (parcuri, grădini de ansambluri de locuit/blocuri, scuaruri, plantații de aliniament), Constanța este departe de dezideratul de 26 mp/locuitor.
 
Conform unui comunicat al Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România – APUR, Sucursala Constanța, în ceea ce privește parcurile, doar Tăbăcărie, cu ai săi 42,77 ha depășește suprafața de 10 ha, restul având între 1 și 2 ha (cele mai multe) și între 4 și 6 ha (doar câteva dintre parcurile orașului).
 
Potrivit studiului „A GIS-based assessment of pedestrian accessibility to urban parks in the city of Constanta”(realizat de un grup de profesori de la Universitatea Ovidius din Constanța – Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, între care se află și membri ai APUR Constanța), situația actuală a accesibilității constănțenilor la parcuri se prezintă în felul următor:
 
  • Doar 20,55% dintre rezidenți locuiesc în zone ale orașului din care parcurile pot fi accesate într-o distanță de maxim 400 m (cca 5 minute) de mers pe jos;
  • Alți 29,96% dintre rezidenți locuiesc în zone ale orașului din care parcurile pot fi accesate într-o distanță de la 401 la 800 m (5-10 minute) de mers pe jos;
  • Încă 15,53% dintre rezidenți locuiesc în zone ale orașului din care parcurile pot fi accesate într-o distanță de la 801 la 1200 m (10-15 minute) de mers pe jos.
  • Pentru zone rezidențiale precum cele situate în vestul și sudul orașului, în Palazu Mare și chiar în Boreal – Tomis Plus, cuprinzând aproape 34% din numărul total al constănțenilor, accesul pe jos la parcuri este consistent peste limita de 1200 m.
Nu întâmplător, zona Faleza Nord, care este menționată în studiu ca având printre cei mai buni indici de accesibilitate la parcuri, apare ca fiind și cea mai căutată pe site-urile de publicitate imobiliară.
 
În acest context, Asociația Profesională a Urbaniștilor din România – Sucursala Constanța lansează un semnal către profesioniștii din domeniul urbanismului și amenajării teritoriului, precum și către instituțiile publice cu rol de decizie în dezvoltarea durabilă a orașului și asigurarea calității vietii locuitorilor, cu privire la necesitatea îmbunătățirii accesibilității zonelor rezidențiale actuale și viitoare la parcurile orașului.

Proiectele de dezvoltare imobiliară (rezidențială) propuse, aprobate și/sau în curs de realizare în ultimul timp în extravilan (cu deosebire în zonele de sud și vest), nu se vor putea încadra în conceptul de dezvoltare urbană „orașul în 15 minute” – cel puțin din punctul de vedere al acesibilității noilor locuitori la parcuri, fără o planificare spațială prealabilă și un efort investițional semnificativ susținut din bugetul local (adică din taxele și impozitele constănțenilor), întrucât dezvoltatorii sunt interesați aproape exclusiv de profitabilitatea economică a investițiilor lor. 

Citește și: 

Vesta Investment SRL furnizează panouri de informare care vor fi montate în parcurile din municipiul Constanța (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii