Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:38 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cât de utile sunt dark și deep web?

ro

11 Mar, 2022 14:03 2445 Marime text

Dark și deep web reprezintă unul dintre subiectele de discuție fierbinți printre utilizatorii de internet. În timp ce mulți se tem de ceea ce reprezintă “partea întunecată a internetului”, alții, ceva mai curajoși chiar își permit să joace jocuri cu ruletă, să parieze, să realizeze tranzacții cu criptomonede și chiar să navigheze pe site-uri cu un nivel ridicat de risc.

În ciuda temerilor, se pare că partea nevăzută a icebergului (cel mai reprezentativ mod de a ilustra felul cum funcționează dark și deep web) se dovedește utilă în anumite situații. În cele ce urmează vom analiza de ce merită să accesezi procentul de 96%- 99% reprezentat de internetul ascuns.

Internetul ascuns – între legalitate și ilegalitate!

Asemănat unui iceberg (care are cea mai mare parte ascunsă sub apă, invizibilă de la suprafață), internetul ascuns (deep web) reprezintă între 96% și 99% din internet. Open web sau internetul vizibil și accesibil tuturor utilizatorilor care folosesc motoare de căutare publice, precum Google sau Firefox, are o pondere de 0,03% din internet. Se poate spune că această parte a internetul este destinată utilizatorilor obișnuiți și traficului de date și informații standard.

Deep web era în 2001 de până la 550 de ori mai vast decât open web, iar de atunci și-a mărit considerabil dimensiunea. Accesul în această zonă se realizează numai pe baza de invitație și este un loc accesibil utilizatorilor avansați, precum și celor cu intenții la limita legalității. În general, aici se găsesc site-uri care pot fi accesate numai prin intermediul unui formular online, servicii care necesită acreditări speciale pentru conectare sau orice tip de conținut pentru care indexarea de către motoarele de căutare standard a fost blocată de către deținători.

Fiind o zonă protejată cu parole și sisteme avansate de securizate (pentru că aici se găsesc informații confidențiale de natură medicală, financiară, despre achiziții online și multe altele) accesul la deep web se poate realiza doar de către personalul acreditat în acest sens. Zona din stratul inferior al iceberg-ului, respectiv limita de jos a deep web este reprezentată de dark web. Acesta ocupă aproximativ 5% din deep web, dar nu știe cu precizie care este ponderea acestuia.

Accesul la această zonă se realizează numai folosind un program special de navigare – Tor – aici găsindu-se atât site-uri ilegale, cât și platforme operate de diferitele entități ale statelor lumii, precum și site-uri legale, dar care pot fi accesate numai prin intermediul acestui program ce asigură anonimitate totală. De pe dark web pot fi cumpărați viruși, keyloggers, programe maleware și de phishing, servicii de spionaj, arme, droguri, acreditări false, informații confidențiale și multe alte lucruri care sunt ilegale.

1% din anunțurile postate pe dark web sunt legate de comercializarea ilegală de arme, 8,1% de droguri, iar activitățile ilegale care au legătură cu informațiile financiare și bancare reprezintă 6,3% din piețele de pe dark web. Paradoxal sau nu, 22,6% din activitățile desfășurate pe dark web sunt catalogate ca fiind legale, printre acestea numărându-se site-urile de dezbateri pe teme politice și ideologice.

Beneficiile oferite de deep și dark web

Dat fiind faptul că această zonă este accesibilă prin intermediul unui program care asigură o anonimitate maximă, utilizatorii din statele în care este impusă o cenzură guvernamentală pot folosi dark web pentru a împărtăși informații din țara lor în mod public. Un caz recent este cel din momentul izbucnirii crizei sanitare în zone Wuhan din China, atunci când informațiile restricționate de autoritățile chineze au fost divulgate cu ajutorul dark web.

Nu toți cei care folosesc programul Tor (care oferă acces la serviciile și informațiile de pe dark web) sunt interesați să desfășoare activități de natură ilegală, ci utilizează acest program pentru a-și asigura anonimitatea maximă. Mai mult decât, Tor este un serviciu care este legal, fiind accesibil oricărei persoane care dorește să îl descarce.

Totodată, unii dintre utilizatori consideră că desfășurarea activităților lor în zona de deep și dark web îi protejează de accesarea informațiilor pe care le consideră importante pentru ei de către anumite entități sau persoane care sunt interesate să și le însușească (așa cum sunt datele financiare și bancare ale acestora).

Sunt persoane care utilizează deep și dark web pentru divulgarea de informații care prezintă interes pentru public pentru că acesta este mediul care îi protejează de orice represalii pe care le-ar suporta dacă ar dezvălui aceste date prin intermediul open web. Tot aici pot fi găsite găsite și tutoriale pentru instalarea unor programe avansate de protejare a identității online, criptarea datelor și pot fi realizate tranzacții cu criptomonede.
De asemenea, în zona dark web sunt disponibile linkuri către informații care nu pot fi obținute în mod normal pe open web, așa cum sunt cărți rare și ediții de colecție. În această parte a internetului pot fi găsite date de genul Wikileaks și se pare că până și Facebook este prezent în partea întunecată a internetului. Desigur, zona ascunsă a internetului facilitează în mare parte derularea operațiunilor ilegale, care înseamnă obținerea de fonduri ilegale.  

Peste 70% dintre cei care accesează dark web sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, 16,8% fac parte din categoria de vârstă 36-45 de ani, în timp ce numai 3,1% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 56 și 65 de ani și 0, 6% dintre cei trecuți de 65 ani folosesc serviciile dark web.

Chiar dacă deep și dark web reprezintă locul în care mulți dintre cei care navighează online își doresc să ajungă mai mult din curiozitate și pentru că li se pare a fi “tărâmul interzis al activităților ilegale”, adevărul este că pot găsi și foarte multe lucruri utile.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii