Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:53 29 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Casa Națională de Asigurări de Sănătate reia producția și distribuția cardurilor europene de sănătate

ro

18 Nov, 2019 00:00 819 Marime text

Românii care călătoresc sau muncesc în afara României au primit o veste bună de la CNAS, care a anunțat că a semnat un acord-cadru pentru o perioadă de 3 ani în baza căruia vor fi reluate tipărirea și distribuția de carduri europene de sănătate.


În urma licitației desfășurate conform reglementărilor legale în vigoare, a fost atribuit acordul-cadru, la un preț unitar pentru un card european de 7 lei + TVA. Aceste costuri de producție și distribuție sunt suportate din FNUASS (Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate), beneficiarul primind cardul gratuit.


Cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) oferă dreptul la asistență medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţia Elveţiană. Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederaţia Elveţiană în scopul obţinerii unui tratament medical planificat.


CEASS acoperă doar serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă. Pentru anumite servicii, este posibil să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care sunt acordate aceste servicii.
Cardul se eliberează la solicitarea asiguratului, care va depune în scris, la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află, o cerere – tip, în termen de șapte zile de la depunerea solicitării, cardul va fi primit de asigurat la adresa de domiciliu, prin servicii poștale.


De asemenea, menționăm că Certificatul de Înlocuire Provizorie a Cardului European de Sănătate, în perioada de valabilitate înscrisă pe document, oferă aceleași drepturi ca și Cardul European de Asigurări de Sănătate. Perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurări de Sănătate este de doi ani de la data emiterii.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii