Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:41 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

,,Cântă, zboară, avântă-te-precum o pasăre! #SingFlySoar #LikeABird" Ziua mondială a păsărilor migratoare. Trilul păsărilor, o modalitate de a inspira și conecta oamenii din întreaga lume

ro

09 Oct, 2021 15:01 1552 Marime text
  • Anul acesta, campania se concentrează pe aspectele legate de „trilul păsărilor” și „zborul păsărilor”, ca o modalitate de a inspira și conecta oamenii de toate vârstele din întreaga lume în dorința lor comună de a sărbători păsările migratoare și de a se uni într-un efort comun pentru a proteja atât păsările, cât și habitatele de care au nevoie pentru a supraviețui.
,,Cântă, zboară, avântă-te – precum o pasăre! #SingFlySoar #LikeABird" este tema Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare din acest an, o campanie bianuală, globală dedicată creșterii gradului de conștientizare privind necesitatea cooperării internaționale pentru asigurarea protecției păsărilor migratoare.

Anul acesta, campania se concentrează pe aspectele legate de „trilul păsărilor” și „zborul păsărilor”, ca o modalitate de a inspira și conecta oamenii de toate vârstele din întreaga lume în dorința lor comună de a sărbători păsările migratoare și de a se uni într-un efort comun pentru a proteja atât păsările, cât și habitatele de care au nevoie pentru a supraviețui.

Astfel tema este o invitație adresată oamenilor de pretutindeni pentru a se conecta cu natura ascultând și privind păsările, oriunde s-ar afla. În același timp, tema face apel la oameni să-și folosească creativitatea și vocea pentru a-și exprima aprecierea comună față de păsări și natură. Este nu numai o sărbătoare a păsărilor, ci este și un moment important pentru a reflecta asupra propriei noastre relații cu natura și pentru a evidenția dorința noastră colectivă de a face mai mult pentru a proteja păsările și natura într-o lume post-pandemică.

Păsările pot fi întâlnite peste tot: în urban și rural, în parcuri și curți, în păduri și munți, în zone umede și de-a lungul țărmurilor.... Ele reunesc toate aceste habitate dar și pe noi, amintindu-ne de legătură noastră cu planeta, cu mediul înconjurător, cu viața sălbatică. Prin mișcările lor sezoniere, păsările migratoare ne amintesc periodic de ciclurile naturii.

Miliarde de păsări migratoare au continuat să cânte și să zboare între locurile lor de reproducere și cele de iernare. În timpul pandemiei, care ne-a încetinit și limitat mobilitatea, oamenii din întreaga lume au ascultat și privit păsările mai mult ca niciodată. Astfel, trilul păsărilor ne-a adus confort și bucurie în timpul pandemiei, conectându-ne cu natura, precizează ARBDD. 

Delta Dunării are o importanță deosebită în protecția și conservarea speciilor de păsări , ea fiind declarată în urmă cu 30 de ani ca Zonă umedă de importanță internațională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă în cadrul Convenției RAMSAR, iar din 2007 este și parte integrantă a rețelei europene Natura 2000 ca arie de protecție specială avifaunistică (ROSPA0031 Delta Dunării și Complexul Razim - Sinoie).

Sursa foto: Facebook/ ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii