Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:16 24 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cântă, zboară, avântă-te, precum o pasăre!-#SingFlySoar #LikeABird" ARBDD. 8 mai 2021- Ziua Mondială a păsărilor migratoare

ro

08 May, 2021 10:00 764 Marime text
  • Ziua Mondială a păsărilor migratoare sărbătorită pe întreg globul bianual, în a doua sâmbătă din lunile mai și octombrie, evidențiază necesitatea conservării păsărilor migratoare dar și a habitatelor acestora.
  • „Cântă, zboară, avântă-te – precum o pasăre! #SingFlySoar #LikeABird" este tema Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare din acest an, o campanie bianuală, globală, dedicată creșterii gradului de conștientizare privind păsările migratoare.
În calitate de ambasadori ai naturii, păsările migratoare conectează diferite locuri și oameni de pe glob. De asemenea, reconectează oamenii cu natura și cu ei înșiși ca niciun alt animal de pe planetă. Convenția privind Speciile Migratoare (CMS) ne invită în data de 8 mai să ne conectăm cu natura, să sărbătorim păsările migratoare și să acționăm împreună pentru acestea și pentru natură.

„Cântă, zboară, avântă-te – precum o pasăre! #SingFlySoar #LikeABird" este tema Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare din acest an, o campanie bianuală, globală, dedicată creșterii gradului de conștientizare privind păsările migratoare și necesitatea unei cooperări internaționale pentru conservarea acestora.

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare sărbătorită pe întreg globul bianual, în a doua sâmbătă din lunile mai și octombrie, evidențiază necesitatea conservării păsărilor migratoare dar și a habitatelor acestora, și contribuie la creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial cu privire la amenințările cu care se confruntă păsările migratoare, importanța ecologică și necesitatea unei cooperări internaționale pentru conservarea lor.

De asemenea, este ziua când un număr mare de oameni de pe planetă se alătură celui mai mare eveniment de observare a păsărilor din întreaga lume. În mod clar, pandemia a fost o provocare fără precedent pentru omenire. Pentru mulți oameni de pe glob cântecul păsărilor a fost o sursă de confort și bucurie în timpul pandemiei. În același timp, a adus un nivel cu totul nou de conștientizare și apreciere a păsărilor și importanței naturii pentru propria noastră bunăstare.

Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD) este recunoscută la nivel mondial ca un important loc de cuibărire pentru multe populaţii de păsări cum sunt pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), pelicanul creţ (Pelecanus crispus) şi cormoranul mic (Phalacrocorax pygmeus), în sezonul de iarnă găzduind aproape jumătate din populaţia mondială de gâscă cu gât roşu (Branta ruficollis).

Din cele aproximativ 360 de specii înregistrate în RBDD, 60% sunt incluse în Convenția de la Bonn (Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice), iar peste 100 de specii de păsări sunt oaspeți de vară, aspect ce denotă importanța deosebită a zonei pentru reproducerea, dar mai ales pentru cuibăritul ornitofaunei.

Mai multe informații găsiți pe pagina worldmigratorybirdday.

Sursa foto: Facebook/ ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii