Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:22 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Canalul Dunare - Marea Neagra implineste 26 de ani de la inaugurare

ro

26 May, 2010 03:50 3780 Marime text
Astăzi s-au împlinit 26 de ani de navigaţie pe una dintre cele mai importante căi navigabile din Europa care ocupă, în acelaşi timp, locul trei ca lungime de pe mapamond, după Suez (192 km) şi Panama (77 km). Construcţia a durat opt ani şi a fost inaugurată oficial pe data de 26 mai 1984, însă de la deschiderea navigaţiei şi până în prezent se continuă lucrările de investiţii.

Construirea canalului Dunăre - Marea Neagră reprezintă cel mai mare obiectiv de investiţie românesc al tuturor timpurilor. Canalul Dunăre - Marea Neagră leagă Portul Cernavodă cu Portul Maritim Constanţa, scurtând cu aproximativ 400 km ruta mărfurilor de la Marea Neagră până la porturile dunărene din Europa Centrală.

Astfel reiese importanţa majoră pe care o are canalul pentru România, reprezentând o investiţie din care vom avea beneficii pe o perioadă lungă de timp, deoarece transportul pe apă este cel mai ieftin şi ecologic mod de transport, iar principalul avantaj al Canalului Dunăre - Marea Neagră îl constituie legătura directă cu Portul Constanţa.

Directorul General al Companiei Naţionale „Administraţia Canalelor Navigabile" SA, Valentin Zeicu, a declarat că „suntem conştienţi de importanţa obiectivului pe care îl administrăm, atât pentru România cât şi pentru coridorul VII Pan - European Dunărea de transport pe ape interioare, astfel că avem alocat în Planul de Investiţii pentru anul 2010, un buget de 5.369 mii lei pentru consolidări şi protecţii de maluri pe cele două canale".

Acesta a ţinut să precizeze că doreşte să finalizeze lucrările neterminate prevăzute în planul iniţial al canalului în zonele cu maluri înalte pe tronsonul Murfatlar - Agigea de pe Canalul Dunăre - Marea Neagră şi la Ovidiu pe Canalul Poarta Albă - Midia Năvodari.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii