Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:57 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Canalul Dunăre - Marea Neagră are o culoare ieşită din comun. Care este motivul?

ro

11 Oct, 2019 00:00 2551 Marime text
Cei care s-au deplasat pe podul de la Agigea în ultimele zile au putut observa o culoare verde pe care Dunărea a prins-o. În cursul zilei de ieri, mai mulţi cetăţeni au raportat acest fenomen.
Temperaturile au oscilat în ultimele săptămâni, ba au fost minime aproape de pragul îngheţului, iar ziua temperaturile au depăşit lejer şi 20 de grade Celsius. De altfel, ultimele zile arată ca şi cum ar fi o vară târzie.
 
Astfel, apa din Canalul Dunăre - Marea Neagră a fost „afectată” de aceste oscilaţii de temperatură, iar vegetaţia de alge a crescut. Conform reprezentanţilor Administraţiei Canalelor Navigabile, cel mai probabil culoarea verzuie este „de la algele care au crescut în ultimele zile din cauza temperaturilor înalte”.
 
Programul de monitorizare a evoluţiei elementelor de calitate biologice a scos în evidenţă faptul că fitoplanctonul a înregistrat în perioada 2001-2003 o dezvoltare explozivă a algelor fitoplanctonice (înfloririle algale); o creştere a frecvenţei şi intensităţii cu care apar înfloririle cu cianoficee în lacurile Somova, Rotund, Erenciuc, Sinoe, Razim şi Merhei; o extindere a perioadei cu înfloriri algale dominate de cianoficee pe toată perioada verii şi începutul toamnei. Această analiză este demonstrată an de an, mai ales când temperaturile sunt peste limitele normale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii