Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:47 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campanie de informare privind noile prevederi ale Codului Penal, desfășurată de polițiștii din Bacău

ro

11 Aug, 2023 13:26 993 Marime text
Sursă foto: IPJ Bacău
  • Poliția Bacău desfășoară Campania „Informarea, o cale spre reintegrare socială“, care are ca scop informarea persoanelor aflate în executare unor sentințe penale privind prevenirea violenței în familie, a infracțiunilor contra patrimoniului sau respectarea regulilor de circulație în trafic.
  • Campania cuprinde și noua legislație pentru șoferi, privind noile sentințe penale din Codul Penal.
 
Potrivit IPJ Bacău, activitățile desfășurate de polițiștii din județ au ca scop principal informarea persoanelor aflate în executarea unor sentinţe penale la Serviciul de Probaţiune Bacău, privind prevenirea violenței în familie, a infracțiunilor contra patrimoniului sau respectarea regulilor de circulaţie în trafic, pentru siguranţa lor şi a celorlaţi.
 
Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, ai Serviciului Rutier și ai Serviciului Investigații Criminale implementează Campania „Informarea, o cale spre reintegrare socială“. Campania are ca scop informarea persoanelor aflate în executarea unor sentinţe penale la Serviciul de Probaţiune Bacău, privind și prevenirea violenței în familie, a infracțiunilor contra patrimoniului sau respectarea regulilor de circulaţie în trafic, pentru siguranţa lor şi a celorlalţi.
 
Campania de prevenire vine în sprijinul reintegrării persoanelor care au comis infracțiuni, respectiv persoane aflate în evidența Serviciului de Probaţiune Bacău. Față de aceste persoane instanța a dispus, fie măsura amânării aplicării pedepsei, fie suspendarea executării pedepsei.
 
Persoanele participante parcurg mai multe ședinte interactive, în care polițiștii îmbină legislația cu cauzistica și consilierii de probațiune motivarea, sensibilizarea și responsabilizarea.
 
Prin implementarea acestei campanii, în parteneriat cu Serviciul de Probațiune Bacău, polițiștii își propun transmiterea informațiilor preventive unui număr cât mai mare de cetățeni, în vederea prevenirii recidivei și conștientizării consecințelor săvârșirii unor fapte, atât pentru sine cât și pentru familiile și comunitățile din care provin.
 
În această săptămână polițiștii au fost prezenți la trei sesiuni interactive, la care au participat aproximativ 50 de persoane aflate în executarea unor sentinţe penale la Serviciul de Probaţiune Bacău, pentru încălcarea codului rutier sau săvârșirea unor infracțiuni contra patrimoniului.
 
Polițiștii au pus accent pe noile modificări legislative din data de 13 iulie 2023, moment în care a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.
 
Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se află într-una dintre următoarele situații:
  • nu deținea permis de conducere;
  • deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o imbibație alcoolică de peste 0.80 mg/l alcool pur în sânge;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.
 
Întâlnirile se desfășoară lunar, campania fiind implementată până la sfârșitul anului 2023, mai precizează sursa.

Citește și:

În atenția șoferilor: Noile modificări ale Codului Penal! Campanie de informare organizată de polițiști la Vama Veche
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii