Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Camera Deputaților a respins propunerea prin care amenzile aplicate pe perioada stării de urgență să fie declarate nule automat

ro

09 Nov, 2022 10:21 960 Marime text
Camera Deputaților a respins definitiv propunerea legislativă prin care se urmărea ca amenzile aplicate pe perioada stării de urgență să fie declarate nule automat. Decizia a fost luată ieri, 8 noiembrie, în plenul camerei. Așadar, cei care au fost amendați pentru alte situații decât cele privind încălcarea măsurii de izolare la domiciliu și carantină sau pentru tulburarea ordinii și liniștii publice vor putea contesta contravențiile la fel cum a fost posibil și până acum, respectiv în instanță.

Proiectul prevedea ca procesele-verbale de contravenție emise pe perioada în care a fost instituită starea de urgență, respectiv între 16 martie și 14 mai 2020, să fie declarate nule automat, fără ca cel amendat să mai fie nevoit să se adreseze instanței pentru asta.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Parlament la scurt timp după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, în mai 2020, că atât prevederea care stabilește amenzile din ordonanța privind starea de urgență (OUG 1/1999), cât și modificările aduse de Guvern, prin OUG 34/2022, sunt neconstituționale. Practic, CCR a invalidat întregul regim de sancționare contravențională care s-a aplicat în perioada stării de urgență celor care nu au respectat măsurile impuse în acel răstimp, cei sancționați putând să conteste în instanță amenzile primite.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii