Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:47 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanțul DSU, la nivel național 68 de localități au fost afectate, din 19 județe, din cauza codului de vreme rea

ro

19 Nov, 2023 20:26 876 Marime text
Sursa foto: Facebook/DSU




 
  • În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 68 localități din 19 județe (AG, BH, BR, BZ, CL, CS, CT, DJ, GL, HD, IL, IS, PH, SV, TR, TL, VL, VS și VN), unde s-a intervenit pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la 26 imobile, cât și pentru degajarea a 215 copaci și 11 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, fiind afectate 51 autoturisme, potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
 
De asemenea, s-a intervenit pentru evacuarea apei din patru case, o anexă gospodărească, două curți și patru subsoluri (1 la un operator economic, 1 la o instituție publică - spital), cât și de pe o stradă.
 
Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în zonele puternic impactate de vremea severă, au fost luate următoarele măsuri:
 
  • Monitorizarea și coordonarea situației din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situații de Urgență, care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
  • Transmiterea prognozelor, avertizărilor, înștiințărilor și informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autoritățile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun.
  • Menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp. 
  • Instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase. 
  • Monitorizarea în teren a cursurilor de apă vizate de avertizările/atenționările hidrologice periculoase emise.
  • Întrunirea în ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență la nivelul județului Galați. 
  • Activarea Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției (parțial prin operaționalizarea Grupelor Operative sau total prin completarea cu personal din cadrul tuturor instituțiilor implicate în gestionarea riscurilor la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din 18 județe (AG, BR, BV, BZ, CL, CS, CT, CV, DB, GJ, GL, HD, IL, MH, SB, TL, VL și VN).
  • Emiterea a 6 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 4 județe (CT, CS, HD și TL) și a 4 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 2 județe (CT și TL).
 
 În județul Constanța, salvatorii au degajat 84 de arbori și șase stâlpi de electricitate
 
În județul Constanța, salvatorii au intervenit pentru degajarea de pe carosabil a 84 de arbori, șase stâlpi de electricitate și pentru degajarea unor elemente de construcții, fiind avariate 29 de autoturisme. Totodată, pompierii au intervenit în 12 situații de urgență pentru evacuarea apei acumulate în subsolurile imobilelor, case de locuit, curți sau beciuri.
Circulația rutieră a fost temporar afectată din cauza stratului de zăpadă depus pe carosabil pe 4 tronsoane de drum astfel:
 
  • două drumuri naționale: DN 1/BH și DN 17/SV;
  • două drumuri județene: DJ 608A/CS și DJ 708D/HD.
 
Din cauza vântului puternic au fost suspendate manevrele în toate porturile din județul Constanța, cât și în Bara Sulina din județul Tulcea.
 

„Situația este în dinamică, iar evoluția acesteia va fi atent monitorizată pentru dispunerea imediată a măsurilor care se impun, astfel încât situațiile de urgență înregistrate să fie gestionate în mod efficient”, a mai transmis DSU.
 

Citește și
„Asemenea fenomen meteo a fost atât de violent, încât a fost catalogat drept o furtună tropicală”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii