Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:33 28 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanț ISU Constanța 64 de persoane au fost salvate de la înec din mare

ro

16 Sep, 2020 12:48 787 Marime text
  • ISU ”Dobrogea” Constanța a prezentat activitatea pompierilor în punctele de prim-ajutor în sezonul estival. 

Peste 300 de pompieri au fost la datorie, zilnic, în staţiunile de pe litoral, pentru ca românii să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol. Tehnica specifică de intervenție (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate) au susținut misiunile orientate spre siguranța celor care au ales să-și petreacă timpul liber pe litoral.

În sezonul estival 2020 (1 iulie-15 septembrie) de la operaționalizarea punctelor de prim ajutor pe litoral, pompierii au desfășurat misiuni în urma cărora 721 de persoane, aflate în dificultate, au fost asistate medical. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate pe plajă, în staţiunea EFORIE Nord, unde au fost asistate medical 216 persoane, urmată de stațiunile COSTINEȘTI-167 persoane, JUPITER-131 persoane, VAMAVECHE-104persoane,MAMAIA-78persoane,CORBU-25persoane.

Totodată, echipajele de pe ambulanţele SMURD care deservesc cele 8 puncte de prim ajutor (în stațiunile Corbu, Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Jupiter și Vama Veche) au asistat medical 1042 persoane, dintre care 636 au necesitat transportul la spital.

Salvatorii care încadrează șenilatele existente pe litoral au desfășurat 95 de misiuni destinate transportului persoanelor cu diferite afecțiuni medicale în punctele de prim - ajutor existente pe plaje sau la ambulanțe, în vederea preluării și transportării acestora către unitățile spitalicești, pentru investigații suplimentare.

De asemenea, de la începutul sezonului estival și până în prezent, 64 persoane au fost salvate de la înec din mare și 10 persoane din lacuri.

Totodată, pe raza întregului județ, în sezonul estival, pompierii constănţeni au fost solicitaţi să acţioneze la 91 incendii, 3 solicitări asistență persoane descarcerate, 3 solicitări pentru limitarea efectelor meteo nefavorabile, 6 intervenții de căutare-salvare a animalelor din medii ostile vieții, 41 de situații de salvare de la înec  și 45 de alte situații.

În domeniul preventiv, în perioada 14 iunie-14 septembrie, personalul specializat a participat la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum şi la activităţi de îndrumare, instruire şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor. Inspectorii de prevenire au derulat 610 de controale la unităţi de turism şi agrement, în urma cărora au fost aplicate 3515 sancțiuni dintre care 673 de amenzi, în cuantum de 1.608.700 lei  și 2842 avertismente.

Pe timpul controalelor privind securitatea la incendiu, efectivele inspectoratului au desfășurat și acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii și limitării infectării cu virusul Covid-19, în zonele aglomerate din județul Constanța.


Măsurile dispuse la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt menite să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc și vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului și tehnicii existente la nivelul județului Constanţa, cu efective și mijloace specifice (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate, motociclete SMURD).

Pentru creșterea gradului de siguranță a constănțenilor și a celor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, în zonele intens circulate din județul Constanța, au fost operaționalizate 24 puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:
  • 11 puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, în localitățile Cogealac, Crucea, Adamclisi, Băneasa, Valea Dacilor și Mihail Kogălniceanu/Raja Ovidiu, precum și în stațiunile Mamaia, Techirghiol, Costineşti și Vama Veche și Eforie Nord;
  • 8 puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanțe, șenilate și motociclete SMURD, în stațiunile Corbu, Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Jupiter și Vama Veche;
  • 5 puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcațiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Portul Belona, Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol și Lacul Techirghiol.
  • O atenție deosebită este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrăzile A2 si A4, astfel că, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov.
„Vă rugăm să vă informați permanent folosind sursele oficiale și să respectați recomandările autorităților referitoare la prevenirea răspândirii virusului COVID-19”, transmite ISU.
                                                                                                
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii