Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:55 21 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avertisment privind o nouă campanie înşelătoare pe WhatsApp. Despre ce este vorba

ro

14 Mar, 2022 16:00 923 Marime text
Mesaj fals, sursa foto: facebook/ Poliția Română Utilizatori din România continuă să raporteze primirea unor mesaje cu oferte false de angajare, transmite Directoratul Național de Securitate Cibernetică, precizând că astfel de mesaje se propagă pe WhatsApp.


Postarea de pe pagina oficială a Poliției Române 

 Utilizatori din România continuă să raporteze primirea unor mesaje cu oferte false de angajare.

Obiectivul principal pentru propagarea unor astfel de mesaje este să provoace curiozitatea utilizatorului pentru a intra în conversație pe aplicația WhatsApp cu cei care se află în spatele numărului afișat.

Așa cum se poate observa și în cazul documentat de echipa Directoratului în luna februarie, de obicei infractorii cibernetici se folosesc de această metodă pentru a atrage potențiale victime să ofere date sensibile, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi ‘clienți', la care adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă. Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori.

  Mai multe detalii:

https://www.facebook.com/DNSC.RO/posts/314987110661805

- Verificați mereu sursa mesajelor și nu credeți orice ofertă venită pe mail, sms, platorme de mesagerie sau social media! Ofertele legitime de angajare nu vin prin sms și necesită un proces de recrutare mai complex și mai îndelungat decât o simplă conversație pe WhatsApp!


 -Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate.

- Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, atunci probabil aceasta este folosită ca momeală de atacatori.

-Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de ‘oferte’ și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii.

-Antrenează-te pentru a identifica tenativele de fraudă online: https://sigurantaonline.ro. O campanie de conștientizare la nivel național derulată de Directorat, Poliția Română și ARB.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii