Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Autoritățile încalcă dreptul la protest al elevilor!” Protestul Asociației elevilor din Constanța nu a fost aprobat

ro

26 Jul, 2021 11:52 1615 Marime text

 
  • Astăzi, au loc alegerile Biroului Politic Județean al Partidului Național Liberal, filiala Constanța, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
  • Asociația elevilor din Constanța nu a primit avizul pentru a protesta.
  • AEC anunță va depune o plângere penală pe numele primarului Vergil Chițac dacă nu va putea protesta.

Declarațiile președintelui AEC, Ariana Dudună: „Acum aproximativ o lună, în cadrul unei ședințe de Consiliu Județean, Mihai Lupu a afirmat cu tărie faptul că nu a acordat timp de 7 luni (acum 8, se fac în curând 9) transportul gratuit al elevilor din cauza faptului că nu a primit bani de la bugetul de stat.

Joi, pe 22 iulie, am participat la o dezbatere publică pe tema transportului județean. În cadrul dezbaterii, directorul economic al Consiliului Județean a continuat să sustină aceleași afirmații.

După ce că ne lasă fără transport, Florin Cîțu ne lasă fără dreptul de a protesta și a ne exprima pașnic.
Sâmbătă, odată cu anunțarea prezenței prim-ministrului la Constanța, am trimis o notificare către primăria Constanța și Jandarmerie cu privire la organizarea unui protest.

Azi dimineață, am fost sunată și invitată la Comisia de avizare, fiindu-mi comunicat faptul că "pentru protestul de pe 26 vă dăm clar aviz negativ.

Motivul invocat este tardivitatea anunțării protestului. Vă întreb, cum ați fi vrut să anunț mai devreme protestul, dacă sâmbătă și-a anunțat prim-ministrul prezența la Constanța?
Atât acțiunile autorităților de astăzi, cât și cele de la protestul de la Prefectură, de data trecută, când am fost amenințați cu amenzi, nu arată decât o degradare a democrației, îndreptându-ne către o dictatură."

În cadrul ședinței, am solicitat permisiunea de a difuza live discuția, pentru transparența decizională, însă aceasta mi-a fost refuzată, fără bază legală. Le-am prezentat celor prezenți situația legislativă, însă aceștia au susținut că legea este interpretabilă.
Din punctul nostru de vedere, legea este foarte clară. Astfel, având în vedere faptul că articolul 10 al Legii adunărilor publice prevede atribuția primarului de a emite dispozițiile de interzicere a desfășurării adunărilor publice, doar în anumite cazuri limitate, neincidente în cauza de față și nici măcar invocate în cadrul comisiei, AEC va depune o plângere penală pe numele primarului Vergil Chițac, dacă va avea tupeul să ne interzică protestul pentru drepturile elevilor."

Citește și: Florin-Vasile Cîțu este așteptat, mâine, la alegerile PNL Constanța de elevii protestatari

Sursă foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii