Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autoritatea Vamală Română promovează procedurile vamale simplificate pentru facilitarea comerțului cu Turcia

ro

29 Nov, 2023 17:12 844 Marime text
foto; Autoritatea Vamală Română
Autoritatea Vamală Română va promova procedurile vamale simplificate pentru mediul de afaceri din Turcia, ținând cont de volumul mare al schimburilor comerciale dintre cele două țări.

Autoritatea Vamală Română (AVR) și Ambasada Republicii Turcia în România au agreat că vor organiza o întâlnire cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din București (TIAD) pentru prezentarea procedurilor vamale simplificate de care operatorii economici pot beneficia conform Codului Vamal Unional, transmite un comunicat din partea Autorității Vamale Române. 

Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă, a avut marți, 28 noiembrie 2023, o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Turcia în România E.S. Özgür Kıvanç Altan. La întâlnire a participat și consilierul comercial din cadrul Ambasadei, Naci Akdoğan și directorul general al Direcției Generale Proceduri Vamale și în Domeniul Produselor Accizabile din cadrul AVR, Claudiu Ardeleanu.

Discuțiile au vizat un spectru larg de subiecte ce țin de consolidarea relațiilor de colaborare româno-turce pentru derularea cu operativitate a formalităților vamale, un accent deosebit fiind pus pe procedurile simplificate de care pot beneficia operatorii economici din Turcia și sporirea măsurilor de siguranță în domeniul operațiunilor vamale, a mai punctat sursa citată. 

Sublinind importanța consolidării partneriatului economic cu România, Ambasadorul Turciei E.S. Özgür Kıvanç Altan a propus organizarea unei întâlniri bilaterale între autoritățile vamale din Turcia și România în vederea discutării aspectelor specifice din domeniul comun de activitate și permiterii schimbului de cele mai bune practici.

Președintele AVR, Ion Cupă, a apreciat buna cooperare vamală și asistența reciprocă pentru prevenirea, investigarea şi combaterea infracţiunilor vamale dintre cele două administrații, precum și dialogul activ și permanent cu reprezentații mediului de afaceri. Cupă și-a manifestat deschiderea pentru consolidarea colaborării, exprimându-și încrederea că procedurile vamale simplificate vor fi foarte benefice schimburilor comerciale dintre România și Turcia.

Ambasadorul Turciei E.S. Özgür Kıvanç Altan a mulțumit Autorității Vamale Române pentru deschidere și pentru funcționare adecvată și în bune condiții a operațiunilor vamale cu mărfuri care provin din Turcia.

Volumul schimburilor comerciale între cele două state a continuat să crească și în acest an, cu un avans mai accentuat al exporturilor românești către Turcia. Astfel, în primele zece luni din acest an, exporturile în Turcia s-au ridicat la circa 2,5 miliarde de euro, în creștere cu aproape 10%, în timp ce importurile au totalizat 5,3 miliarde euro, cu 3% mai mult comparativ cu 2022.

La 31 decembrie 2022, în România erau înregistrate 17.602 firme cu capital turcesc (locul 3) cu un capital social subscris în valoare de aproape un miliard de dolari, care plasează Turcia pe locul 14 între statele investitoare în ţara noastră.



Citește și:

Licitații Tulcea Străzile din comuna Pardina vor fi asfaltate. Ce firmă se va ocupa de lucrări? (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii