Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi, îşi serbează onomastica. Constănţeni care poartă numele Sfântului Andrei (galerie foto)

ro

30 Nov, 2017 00:00 3161 Marime text
Lumea creştin-ortodoxă îl prăznuieşte, pe data de 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei. Sfântul Andrei este și primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat creștinătorul poporului român.
 
Data la care are loc ziua Sfântului Andrei a fost declarată prin lege sărbătoare publică şi este zi liberă din 2012. În biserici, preoții spun Acatistul Sfântului Andrei la slujbă, iar credincioșii se pot ruga pentru sănătate și prosperitate în anul care urmează.
 
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 717.602 de cetăţeni români, dintre care 368.523 de bărbaţi şi 349.079 de femei poartă numele Sfântului Apostol Andrei. Din totalul româncelor, 293.745 poartă numele Andreea, 26.325, pe cel de Andra, iar alte 21.442 de femei, pe cel de Andrea. De asemenea, 7.205 femei se numesc Andreia, iar alte 356, Andruţa şi Andruşa. Dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Zilei Sfântului Apostol Andrei, 346.959 poartă numele Andrei, 12.316, pe cel de Andras, 4.208 se numesc Andreas, iar 3.237, Endre.
 
Pentru toţi constănţenii, la fel ca pentru întreaga ţară, astăzi este o zi de mare însemnătate. Dintre cei pe care îi sărbătorim astăzi, îi amintim pe: Andrei Popescu – consilier local, Andreea Cristina Văsii - consielier local, Andrei Bodean - procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Andrei Deleanu - pianist, Andreea Ianca - judecător Curtea de Apel Constanţa, Andrea Bianca Stoianoglo - judecător la Tribunalul Constanţa, Andrei Nemirschi - fiul fostului ministru al Mediului, Andrei Szemerjai - directorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”, Andrei Filimon - antrenor de tenis de masă, Robert Andrei Diaconescu - şeful arbitrilor constănţeni de rugby, Andreea Cotoban - campioană la karate a CS Farul, Andreea Bogati - gimnastă CS Farul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii