Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:57 19 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia „Constanţa Altfel“ „Dacă se realizează Parcul de Miniaturi din parcul Tăbăcărie, avem de-a face cu un milion de euro prejudiciu“

ro

14 Jul, 2018 00:00 1692 Marime text
Tribunalul Constanţa s-a pronunţat pe 3 iulie a.c. în dosarul în care Asociaţia „Constanţa Altfel“ s-a adresat instanţei de contencios administrativ şi a cerut anularea a două hotărâri de Consiliu Local Municipal - nr. 334/12.10.2017 şi 335/12.10.2017 - referitoare la amenajarea obiectivului de investiţii „Joint Romania-Bulgaria Cultural and Historical Heritage - Miniature Park“ - Parcul de Miniaturi din parcul Tăbăcărie.
 
Pe scurt, judecătorii au anulat HCLM nr. 334/12.10.2017 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical heritage-Miniature Park“ în faza documentaţiei tehnico-economice (studiu de fezabilitate, documentaţie pentru obţinerea avizelor). De asemenea, a fost anulată şi HCLM nr. 335/12.10.2017 privind aprobarea plăţii contribuţiei ce îi revine Municipiului Constanţa din costurile eligibile aferente proiectului „Joint Romanian - Bulgarian Cultural and Historical Heritage Miniature Park“. Decizia a fost luată de Marilena Mircioi, judecător al Tribunalului Constanţa, şi poate fi atacată la Curtea de Apel.
 
Reprezentanţii Asociaţiei „Constanţa Altfel“ au susţinut ieri, într-o conferinţă de presă, faptul că există o lege a spaţiilor verzi conform căreia nu ai voie să construieşti în interiorul unui parc pe mai mult de 10% din suprafaţa acestuia. „În conformitate cu legislaţia în vigoare, în parcuri, suprafaţa construcţiilor (doar provizorii) nu poate depăşi 10% din suprafaţa totală a acestora. În parcul Tăbăcărie, această suprafaţă construită a depăşit de mult 10%. Aşa că primarul a ales aleatoriu în parc o suprafaţă de 2 ha şi construieşte pe 10% din ea. Zona va fi împrejmuită, iar accesul va fi permis doar în cadrul unui program. O nouă încălcare a legii care spune că accesul în parcuri este liber, nelimitat, neîngrădit, adică la orice oră fiecare dintre noi doreşte să se plimbe în parc. Ştiţi cât din fondurile atrase sunt cheltuite pe căsuţa de bilete de lemn şi echiparea ei? Aproape 160.000 de euro. Ştiţi ce fundaţie are o căsuţă mică-mică? 90 cm. Cât un bloc“.

Reprezentanţii Asociaţiei „Constanţa Altfel“ aşteaptă soluţia definitivă a instanţei de contencios, însă, în acelaşi timp, consideră că „sesizarea penală este inevitabilă şi că Miniature Park putea fi realizat pe orice pârloagă din Constanţa, care ar fi căpătat astfel valoare“.

„Din punctul nostru de vedere, Primăria Constanţa nu poate continua acest proiect. Dacă se realizează, avem de-a face cu un milion de euro prejudiciu“, a mai declarat Vergil Chiţac, preşedintele Asociaţiei „Constanţa Altfel”.
 
Până în acest moment, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a refuzat să comenteze situaţia.
 
Menţionăm că acest proiect a mai fost atacat în instanţa de contencios-administrativ şi de Asociaţiile „Verde Urban“, şi de reprezentanţii USR Constanţa, dar şi de o persoana fizică; totodată, acesta a făcut obiectul mai multor proteste ale societăţii civile şi ale unor asociaţii care militează pentru protecţia mediului.
 
Citeşte şi: 
 
Două hotărâri de Consiliu Local, anulate în primă instanţă Parcul de Miniaturi din Tăbăcărie, în pericol. Date din proiect
 
Asociaţia „Constanţa Altfel“ susţine că sesizarea penală este inevitabilă în cazul Parcului de Miniaturi din Tăbăcărie

Ti-a placut articolul?

Comentarii