Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:11 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arsene Wenger susține organizarea Cupei Mondiale odată la 2 ani

ro

05 Aug, 2021 13:57 1182 Marime text

Arsene Wenger, fostul manager al lui Arsenal Londra și actual șef al departamentului FIFA pentru dezvoltarea globală a fotbalului, a vorbit despre planul forului fotbalistic mondial de a organiza Cupa Mondială la interval de doi ani. Până acum, competiția dintre cele mai bune echipe din lume s-a desfășurat o dată la patru ani, următoarea ediție fiind Qatar 2022.
În prezent, FIFA face un studiu de fezabilitate pentru a vedea ce beneficii ar aduce o asemenea modificare a programului competițional. Wenger și-a exprimat susținerea față de proiect, propunând o condensare a meciurilor de calificare într-o singură lună, octombrie.

„Mereu am spus că pauzele dese prilejuite de meciurile echipelor naționale nu sunt bune pentru jucători. Ei se gândesc să nu cumva să se accidenteze, pentru că peste câteva zile trebuie să se întoarcă la echipa de club. Lewandowski s-a întors accidentat de la meciul Poloniei cu Andorra, lucru care a ruinat sezonul de Liga Campionilor pentru Bayern Munchen”, a spus francezul, continuându-și ideea: „Vrem să reducem și numărul de meciuri. Echipele naționale pot juca 7 meciuri în loc de 10, toate în luna octombrie. Apoi, în iunie pot juca turneul final”.
 

Turneele finale reprezintă o sursă de venit

De altfel, la recentul congres FIFA, reprezentanții federațiilor au votat în număr mare pentru Cupa Mondială din doi în doi ani. Au fost 166 de voturi „pro” și 22 „contra”. Cei care nu consideră că este o idee bună sunt de părere că tocmai această așteptare de patru ani face ca turneul final să fie ceva special. „Dacă Crăciunul sau Ziua Recunoștinței are fi în fiecare zi, lumea s-ar îmbolnăvi de la atâta curcan”, spun americanii.
Federațiile au un motiv clar pentru care susțin proiectul, cel financiar. Banii din fotbal se împart, în general, între FIFA, UEFA și un grup restrâns de cluburi foarte mari, precum Real Madrid, Manchester City sau Bayern Munchen. În rest, ceilalți actori de pe această piață doar încearcă să ajungă la masa bogaților. Pentru echipele naționale, turneele finale reprezintă o sursă importantă de venit.
Potrivit Forbes, Cupa Mondială din 2018 a generat venituri de 4,6 miliarde de dolari. O mare parte din această sumă a fost împărțită între federațiile echipelor participante. Gianni Infantino, președintele FIFA a declarat că interesul pentru fotbal nu este suficient de bine exploatat, astfel că fotbalul pierde bani. Este de așteptat ca veniturile să se dubleze o dată cu numărul competițiilor.
Interesant este faptul că numai 79 de țări dintre cele 188 care au votat au participat vreodată la Cupa Mondială. Dintre cele mai mari națiuni, India nu s-a calificat niciodată la turneul final, iar China are o singură participare, fără să înscrie vreun gol. Planul este ca, în 2026, formatul să cuprindă 48 de echipe, astfel că formațiile mai slabe vor avea o șansă în plus.
 

Guardiola: FIFA și UEFA să facă anul de 400 de zile


Unii microbiști și majoritatea reprezentanților cluburilor de fotbal nu cred că este o idee bună ca turneul final al Cupei Mondiale să se țină din doi în doi ani. „Aștepți cu mult entuziasm meciurile, este o sărbătoare a fotbalului, dar din doi în doi ani? Pe bune? Prea mult bine nu e bine”, au comentat iubitori ai sportului rege.

Rafaelle Poli, președintele institutului de studii CIES Football Observatory, a atras atenția riscului accidentărilor, care crește proporțional cu numărul de meciuri dintr-un sezon. De exemplu, preliminariile cupelor europene încep încă din primele zile ale lunii iulie. Pariorii au mizat pe echipele românești din Liga Campionilor sau din Conference, apoi putut vedea dacă au câștigat prin servicii precum verificare bilet Superbet.

La rândul său, Pep Guardiola, antrenorul lui Manchester City, a fost foarte acid cu cei care se gândesc la schimbarea menționată: „Poate ar trebui să cerem FIFA și UEFA ca anul să aibă mai multe zile. Dacă am avea 400 de zile într-un an, am putea să jucăm toate meciurile la care se gândesc ei”.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii