Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT. Prezent ministrul Mircea-Titus Dobre Are loc simpozionul „Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017” (galerie foto+video)

ro

03 Mar, 2017 11:35 3551 Marime text
Astăzi, 3 martie, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa organizează la Sala de Conferinţe a Pavilionul Expozițional Constanța deschiderea simpozionului intitulat „Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017”.
 
Tema principală a evenimentului este: Sezonul turistic estival 2017 pe litoral – probleme de rezolvat, precum și alte subiecte de interes pentru reprezentanții din domeniul turismului.
 
Lucrările simpozionului vor fi deschise de Mihai Daraban, preşedintele CCINA Constanta şi al Camerei Naţionale.
 
La eveniment sunt prezenţi Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului, primarul Decebal Făgădău, omul de afaceri Nicolae Bucovală, prefectul Adrian Nicolaescu, Dănuţ Jugănaru, director CCINA. De asemenea, mai sunt prezenţi Mohammad Murad, Popescu de la ANAT, consilierul local Aurelian Marin.
 
În cadrul evenimentului, Bucovală spune că „tot ce se construieşte pe litoral trebuie să aibă avizul ministrului Turismului”. Referitor la plaje, spune că hotelierii plătesc sume mari către Apele Române pentru închirierea plajelor. Propune ca fiecare hotel să primească o anume suprafaţă de plajă fără a achita o sumă, deoarece hotelierii nu percep bani de la turişti pentru închirierea de şezlonguri. Totodată, Bucovală afirmă că primii turişti vor veni la sfârşitul lui aprilie, înainte de 1 mai. „Sperăm să fie staţiunea gata”.

UPDATE 3, ora 12.22
 
Tot ministrul Turismului spune că este dificil de modificat structura anului şcolar.
 

„Este corect şi ca vacanţa de iarnă să fie mai mare pentru copii, pentru a putea beneficia de turismul montan în timpul iernii”, a declarat Dobre.

Referitor la propunearea lui Bucovală privind plajele închiriate, a zis că nu are nimic împotriva acestei propuneri şi că trebuie demarate discuţiile în acest sens.
 
De asemenea, ministrul a spus că, înainte de activarea Comandamentului Litoral, se va merge pe prevenţii.

„Vom începe cu Apele Române. Statul trebuie să ajute privatul prin acte normative coerente”, a spus oficialul ministrului Turismului.

„Cred că clasificarea unităţilor de cazare trebuie să rămână la Ministerul Turismului”, a mai adăugat Dobre.


Ion Caraignat, liderul Cartel Alfa, a vorbit despre faptul că angajatorii din turism ar trebui scutiţi de taxele plătite la stat pentru angajarea în extra-sezon.

În legătură cu voucherele de vacanţă, ministrul Dobre a declarat:

„Îmi doresc să înceapă mai repede acest program, apoi vom vedea dacă trebuie aduse modificări. Eu cred că acest program este corect în proporţie de 99 la sută”, spune Dobre. 

„Vom avea discuţii cu primăriile pentru puz-ul staţiunilor. Trebuie să reglementă funcţionarea staţiunilor, pentru că altfel nu se poate, a mai declarat ministrul Turismului.


Mohammad Murad, prezent la eveniment, a spus că „acum zece ani, am discutat aceleaşi probleme, sunt convins că şi peste alţi zece vom discuta despre ele. Avem nevoie de înţelegere de la cei care ne conduc, noi muncim, investim ultimii bani pentru turişti şi avem nevoie de susţinerea morală din partea celor care ne conduc. Vrem să schimbăm lucrurile pentru că România are ce oferi. La câtă bunăvoinţă am arătat, tot noi suntem cei pedepsiţi”.

„Vrem un sprijin de la autorităţi, nu putem aştepta şase luni ca primarul să semneze o autorizaţie pentru refacerea unei faţade la hotel. Orice taxă introdusă în România intră în vigoare a doua zi, iar dacă o taxă este scoasă, aşteptăm şase luni ca să intre în vigoare normele”, a mai spus Murad.

Mihai Daraban a declarat că „CCINA nu şi-a propus să submineze organizaţiilor patronale. Noi ne băgăm în sectoare, precum codul fiscal, învăţământul profesional dual”.

UPDATE 2, ora 12.13

Ministrul Dobre a declarat că ministerul Turismului va prelua Liceul Agricol Palas şi, prin fonduri europene, îl va reabilita, urmând ca aici să funcţioneze un centru de pregătire profesională pentru personalul necesar turismului de pe litoral.
 
De asemenea, tot Dobre a spus că se va prelua şi Centrul de Pregătire Profesională de la Buşteni pentru personalul necesar turismului montan.
 

„În staţiuni trebuie limitat numărul magazinelor alimentare”, a declarat Mircea-Titus Dobre.

 
Ministrul Turismului a atenţionat primarii să aibă în vedere refacerea puz-ului pentru staţiuni.


UPDATE 1, ora 12.05

Vă prezentăm temele de discuţie propuse la acest eveniment:
  • Necesitatea urgentării, adoptării Normelor de aplicare a Legii nr. 170/2016
  • Lipsa personalului calificat care să lucreze pe litoral şi necesitatea de sprijin guvernamental şi al atorităţilor locale în acest sens – propunere de soluţii
  • Propunere de iniţiere a unui proiect de lege privind exploatarea plajelor turistice de către hotelieri
  • Aprobarea proiectului de lege privind înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor Turistice
  • Încurajarea de către Ministerului Turismului de realizare a unor strategii locale şi judeţene de dezvoltare şi promovare turistică şi integrarea acestora într-o strategie naţională de dezvoltare a turismului în România
  • Promovarea turismului de litoral-insuficientă promovarea internă. Program „Re-descoperiţi România turistică”
  • Voucherele de vacanţă – să nu apară prea târziu pentru sezonul turistic litoral 2017.


Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii