Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:27 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ARBDD. Sumă record atrasă la bugetul de stat din concesionarea a 12 zone stuficole

ro

16 Feb, 2022 14:51 1497 Marime text


Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) atrage anual o redevenţă de 379.814,65 de euro, după ce a concesionat 12 zone stuficole cu o suprafaţă totală de peste 46.700 de hectare, suma fiind una record pentru ultimii zece ani, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Juridic din instituţie, Radu Voicu.

Din redevenţa obţinută de ARBDD din concesiune, 40% ajunge la bugetul Consiliului Judeţean, 40%, la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia se desfăşoară activitatea de recoltat stuf, iar restul se virează la bugetul de stat.

„Este o sumă record pentru ultimii zece ani, dar se recoltează foarte puţin din potenţial, din cauza costurilor foarte mari. Vă dau un exemplu, dacă avem o zonă la Sfântu Gheorghe, societatea comercială va fi nevoită să angajeze oameni din zonă sau să-i aducă din alte locuri limitrofe. La stuf, e foarte complicat, pentru că se recoltează cu utilaje, dar şi la mână. Este vorba de transportat, sortat, cazarea oamenilor pe pontoane dormitor şi e foarte greu", a menţionat Voicu.

În anul 2018, ARBDD a scos la licitaţie 12 zone stuficole, dar la prima licitaţie s-au prezentat doar trei societăţi comerciale. În anul următor, Ministerul Mediului a reluat licitaţiile, aşa încât acum are concesionate 46.735,3 hectare de pe care se pot obţine 71.000 de tone de stuf.

„ARBDD are în vedere să propună şi alte zone pentru a fi concesionate şi a atrage fonduri la bugetul de stat", a mai spus şeful serviciului Juridic din instituţie.

Acoperind aproximativ 5.470 de kilometri pătraţi, Delta Dunării este cunoscută drept una dintre cele mai întinse zone compacte de stufăriş din lume, acestea reprezentând un important filtru natural pentru apa contaminată, pentru intrarea poluanţilor în Marea Neagră, dar şi habitatul principal pentru numeroase specii de păsări, mamifere şi peşti.

Sursa foto: Unsplash/ Lawrence Chismorie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii