Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:23 22 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio, diferenţe majore între bursele elevilor! Cuantumul minim va fi stabilit prin hotărâre de Guvern (document)

ro

24 Jan, 2019 00:00 612 Marime text
Preşedintele României a promulgat o lege privind modificarea şi completarea art. 82 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Este vorba despre o reglementare a cuantumului minim pentru burse, care nu exista până în prezent.
 
Toate unităţile şcolare oferă burse de merit, de studiu, sociale sau de performanţă, în funcţie de cât stabileşte fiecare unitate administrativ-teritorială. Nu exista o reglementare care să vizeze un prag minim, existând diferenţe foarte mari între două oraşe, de exemplu.
 
Astfel, în martie 2018 a fost depusă în Parlament o propunere legislativă care să reglementeze acest aspect. La finele lunii decembrie 2018, legea a trecut de votul final din Camera Deputaţilor, fiind promulgată de către preşedinte în ianuarie 2019. Printre modificările aduse sunt precizate următoarele: „Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social”.
 
Modificarea cea mai importantă este adusă după alineatul (1), unde se menţionează: „Cuantumul minim al bursei de performanţă, al bursei de studiu şi al bursei de ajutor social se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului” şi „bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanţă, bursa de merit sau cu bursa de studiu”.
 
Astfel, parlamentarii doresc ca să nu mai existe diferenţe mari între două localităţi din ţară cu privire la aceste burse, an de an, acestea fiind stabilite prin hotărâre de Guvern, însă pot fi diferenţe între localităţi, fără să scadă sub pragul minim.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza modificarea legislativă, în formă finală, promulgată de către preşedintele României.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii